Novela (književnost): Razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
m
r2.7.2) (robot Spreminjanje: ta:குறும் புதினம்; kozmetične spremembe
m (r2.6.4) (robot Dodajanje: kk:Новелла)
m (r2.7.2) (robot Spreminjanje: ta:குறும் புதினம்; kozmetične spremembe)
V novelah je pozornost usmerjena na ozek izsek ali odločilni dogodek v življenju osrednje književne osebe (lahko tudi dveh, redkeje treh). Pripovedovanje je dramatično napeto in dopušča preobrat. Konci so nepredvidljivi. Poleg novel, ki spadajo v kratko pripovedno prozo, so pogosto tudi daljše, ki se približujejo srednje dolgim pripovedim.
 
Več novel je lahko združenih v cikel, venec, in sicer takrat, ko imajo kako skupno lastnost, povezavo, npr. isto književno osebo, enak dogajalni prostor, podoben način preobrata in podobno.
 
Glede na zapletenost in dolžino dela je novela nekje med [[Kratka zgodba|kratko zgodbo]] in [[roman]]om. Vrh novele nastopi z enim, ključnim dogodkom, ki pogosto pomeni presentljiv preobrat v zgodbi. V tem dogodku nastopa tudi predmetu ali oseba, ki ima pomembno vlogo – [[sokolja teorija]]. Začetek te zvrsti pripisujejo [[Giovanni Boccaccio|Giovanniu Boccacciu]] ([[1313]]–[[1375]]), avtorju ''[[Dekameron]]a'', zbirke novel – sto zgodb, ki si jih v desetih dneh pove deseterica mladih (sedem mladenk in trije mladeniči), ki so zbežali pred [[kuga|kugo]] na podeželski gradič blizu Firenc.
Za nagrade [[Nagrada Hugo|Hugo]] in [[Nagrada Nebula|Nebula]] za [[znanstvena fantastika|znanstveno fantastiko]] se novela definira kot zgodba s 30.000 do 40.000 [[beseda]]mi.
 
Na Slovenskem so jo v 19. stoletju poskušali prevajati z izrazom [[povest]], ki je najprej prav tako kot italijanska novela pomenila novico, potem pa nekakšno nravno prečiščeno obliko [[roman]]a in novele, tj. táko brez ljubezenskih scen (http://www.ijs.si/lit/povest_enc.html-l2).
 
== Literatura o noveli ==
[[sr:Новела]]
[[sv:Kortroman]]
[[ta:குறும் புதினம்]]
[[ta:குறுநாவல்]]
[[tr:Novella]]
[[uk:Новела]]
93.611

urejanj

Navigacijski meni