Bologna (pokrajina): Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
EmausBot (pogovor | prispevki)
m r2.6.4) (robot Dodajanje: ceb:Bologna (lalawigan)
Luckas-bot (pogovor | prispevki)
m r2.7.1) (robot Dodajanje: be:Правінцыя Балоння
Vrstica 73: Vrstica 73:


[[ar:مقاطعة بولونيا]]
[[ar:مقاطعة بولونيا]]
[[be:Правінцыя Балоння]]
[[bg:Болоня (провинция)]]
[[bg:Болоня (провинция)]]
[[ca:Província de Bolonya]]
[[ca:Província de Bolonya]]

Redakcija: 18:33, 23. avgust 2011

Provincia di Bologna
Italijanska pokrajina Bologna
Grb
Glavno mesto Bologna
Občine Seznam 60 občin
Površina 3.703 km²
Prebivalstvo 958.918 (2007)
Gostota 259

Pokrajina Bologna (v italijanskem izvirniku Provincia di Bologna, izg. Provinča di Bolonja) je ena od devetih pokrajin, ki sestavljajo italijansko deželo Emilija - Romanja. Meji na severu s pokrajino Ferrara, na vzhodu s pokrajino Ravenna, na jugu z deželo Toskana in na zahodu s pokrajino Modena.

Večje občine

Glavno mesto je Bologna, ostale večje občine so (podatki 31.05.2007):

Mesto Prebivalcev
Bologna 373.170
Imola 66.842
Casalecchio di Reno 34.687
San Lazzaro di Savena 30.200
San Giovanni in Persiceto 25.906

Naravne zanimivosti

Posebnost pokrajine so calanchi (izg. kalanki), ki so globoke zareze na pobočjih gričev. Nastale so zaradi erozije, ki jo povzroča dež, ko drsi proti dolini. Vzrok je predvsem skoraj popolna odsotnost rastlinja na glinastih in usedlinskih terenih. Nekateri kalanki so posledica divjega izkoriščanja gozdov, ki je opustošilo griče do golega in izpostavilo neurju krhko površino. Danes se ta ozemlja sistematično pogozdujejo, kar je sicer že močno zavrlo erozijo, a do popolnega prekritja površine je še zelo daleč.

Seznam zaščitenih področij v pokrajini:

Zgodovinske zanimivosti

Monghidoro je zanimivo mestece (3.900 prebivalcev) v pokrajini Bologna. Ime izhaja iz trinajstega stoletja, ko se je tod naselilo gotsko pleme, po katerem se je začel kraj imenovati Mons Gothorum (Gora Gotov). Ima precej zanimivo zgodovino, a najbolj presenetljiv je vsekakor podatek iz leta 1944. Takrat je bilo mestece pod nemško okupacijo in ko so prišli zavezniki, jih je ljudstvo tako navdušeno sprejelo, da je general Clark "anektiral" mesto Los Angelesu. Toda kljub "pripadnosti" ameriškemu velemestu je danes Monghidoro pobraten samo z belgijskim mestom Rebecq, kjer se je v prvem povojnem času razvila skupnost italijanskih izseljencev iz tega kraja. Ameriške obljube so pač zalegle manj od belgijske gostoljubnosti.

Viri