Božanstvo: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
MGTom (pogovor | prispevki)
novo
 
m je prestavil(-a) Bog (splošno) na Božanstvo čez preusmeritev: bolj smiseln naslov (glej tudi Uporabniški pogovor:MGTom#Bog (splošno))
(ni razlike)

Redakcija: 13:05, 23. avgust 2011

Bog ali božanstvo je bitje, ki je v posamezni religiozni tradicije priznano kot nadnaravno in sveto, največkrat tudi nesmrtno, in, ki ga verujoči spoštujejo ter verjamejo v njegovo posebno vlogo pri stvarjenju in upravljanju vesolja ali posameznih delov vesolja, vključno s človeško usodo.

Nekatere, monoteistične religiozne tradicije priznavajo enega boga; na primer Bog (z veliko začetnico) v judovsko (hebr.Jahve) - krščansko - islamski (arab. Allah) tradiciji.

Politeistične religije poznajo več bogov oziroma veliko božanstev različnih stopenj, cel Panteon. Največje živo verstvo s številnimi božanstvi je Hinduizem.

Svetovni nazor, ki odklanja obstoj enega ali več bogov je ateizem, nekoliko širši pomen pa pripisujemo pojmu brezboštvo.

Nekatere religijske tradicije lahko štejemo za brezbožne, saj ne priznavajo obstoj kakega nadnaravnega bitja, ki bi ustvaril vesolje ali z njim upravljal. Brezbožne religijske elemente zasledimo v: budizmu, hinduizmu, džainizmu in raelijanstvu. Prav tako ne poznajo osrednjega božanstva nekateri filozofsko - moralni sistemi, ki uspešno nadomeščajo religije, na primer Konfucionizem in daoizem.

Brezbožno izhodišče najdemo tudi v nekaterih krščanskih teologijah (sekularna teologija, krščanski ateizem).

Glej tudi