Srednji svet: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
SieBot (pogovor | prispevki)
m robot Dodajanje: be:Міжзем'е
m r2.7.1) (robot Dodajanje: ka:შუამიწეთი
Vrstica 48: Vrstica 48:
[[it:Terra di Mezzo]]
[[it:Terra di Mezzo]]
[[ja:中つ国 (トールキン)]]
[[ja:中つ国 (トールキン)]]
[[ka:შუამიწეთი]]
[[ko:가운데땅]]
[[ko:가운데땅]]
[[la:Terra Media]]
[[la:Terra Media]]

Redakcija: 04:04, 2. julij 2011

Srednji svet (angleško Middle-Earth) je območje na Ardi, fantazijskem svetu, ki ga je ustvaril J.R.R. Tolkien kot podlago za svoja literarna dela. Izraz Middle-Earth je dobeseden prevod skandinavskega izraza Midgard, ki pomeni ta svet, svet ljudi. V Srednji svet je v postavljeno dogajanje v knjigah Gospodar prstanov, Hobit in (večinoma) Silmarillionu.

Zgodovina

Srednji svet so ustvarili ajnur skozi Ainulindalë, izpopolnili pa valar po prihodu na Ardo. Ker je pokvarjeni vala Melkor sproti uničeval njihove stvaritve, so se odselili v Aman, Srednji svet pa prepustili njegovi hudobiji. Melkor si je postavil trdnjavo Udûn in na svojo stran začel pridobivati majar, med pomembnejšimi balroge in Saurona.

Po uničenju Udûna s strani valar so vilini začeli pod vodstvom Oromëja korakati čez Srednji svet v Aman. Nekateri so si med pohodom premislili in ostali v Srednjem svetu, postali so znani kot Sivi vilini ali Sindari.

Sindari so sami kljubovali Morgothu (njihovi največji kraljestvi sta bili Ossiriand in Doriath) dokler niso zaradi izgnanstva iz Valinora prišli noldor in ustanovili druga kraljestva. Mir so v Beleriandu ohranjali predvsem z nenehnim obleganjem Morgothove druge trdnjave (Angbanda). Po koncu vojne za dragulje se je površje Srednjega sveta popolnoma spremenilo v stanje, kot je pozneje prikazano v Srednjem Gospodarju prstanov.

Glej tudi

Viri

  • Tolkien, John Ronald Reuel (2002). Gospodar prstanov: Bratovščina prstana. Ljubljana: Mladinska Knjiga. COBISS 115456256.
  • Tolkien, John Ronald Reuel (2005). Gospodar prstanov: Stolpa. Ljubljana: Mladinska Knjiga. COBISS 119321088.
  • Tolkien, John Ronald Reuel (2005). Gospodar prstanov: Kraljeva vrnitev. Ljubljana: Mladinska Knjiga. COBISS 123903232.
  • Tolkien, John Ronald Reuel (2003). Silmarillion. Ljubljana: Karantanija. COBISS 122064640.

Predloga:Link FA