Multiplekser: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
m r2.7.1) (robot Dodajanje: zh:数据选择器
EmausBot (pogovor | prispevki)
m r2.6.4) (robot Dodajanje: kk:Мультиплексор
Vrstica 34: Vrstica 34:
[[it:Multiplexer]]
[[it:Multiplexer]]
[[ja:マルチプレクサ]]
[[ja:マルチプレクサ]]
[[kk:Мультиплексор]]
[[mk:Мултиплексер]]
[[mk:Мултиплексер]]
[[ms:Pemultipleks]]
[[ms:Pemultipleks]]

Redakcija: 13:59, 30. junij 2011

Multiplekser z dvema vhodoma in enim izhodom.

Multiplekser je elektronsko vezje z več podatkovnimi vhodi, enim ali nekaj izhodi in krmilnimi signali. Tipični multiplekser ima n vhodov in 1 izhod. Vhodni signal, katerega številka je določena s krmilnimi signali, se prenese na izhod.

Multiplekser ali izbiralnik je element, ki ima n adresnih vhodov, 2n podatkovnih vhodov ter izhod. Tisti izmed vhodov, ki je izbran z adreso se prenese na izhod (na sliki je izbiralnik 2/1).

Lahko ga realiziramo z vrati (IN, OR, NAND, NOR) ali TS vmesniki. Z njimi lahko realiziramo logične funkcije. Iz manjših izbiralnikov (2/1,4/1,...) lahko zgradimo večje izbiralnike(8/1,16/1,...).

Multiplekser je logično vezje, ki opravlja pridruževanje večjega števeila vhodnih logičnih vrednosti manjšemu številu prenosnih kanalov. Digitalni multiplekser je posebni primer, ki prenaša iz 2n - vhodnih linij logične vrednosti na eno izhodno linijo. izbiranje ustrezne vhodne linije in preslikava njenega stanja na izhod se opravlja z n-selekcijskimi signali na vhodih S0 , S1 , ... Sn .

Glej tudi