Trgovina: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Escarbot (pogovor | prispevki)
m r2.5.5) (robot Dodajanje: pam:Komersyu
Escarbot (pogovor | prispevki)
m r2.5.5) (robot Dodajanje: mr:वाणिज्य
Vrstica 75: Vrstica 75:
[[lv:Tirdzniecība]]
[[lv:Tirdzniecība]]
[[mk:Трговија]]
[[mk:Трговија]]
[[mr:वाणिज्य]]
[[ms:Perdagangan]]
[[ms:Perdagangan]]
[[nl:Handel (economie)]]
[[nl:Handel (economie)]]

Redakcija: 11:12, 20. junij 2011

Trgovina je ponujanje blaga in storitev za plačilo (denar) ali drugo blago. O pravi trgovini govorimo, kadar je posredovanje blaga osnovna dejavnost podjetja. Trgovci blago kupijo, prevažajo in prodajajo, ne da bi ga spremenili oziroma predelali. Prvi stiki med različnimi civilizacijami so bili že od nekdaj trgovski. Danes smo zahvaljujoč trgovini na pragu globalizacije. Najpomembnejša trgovska organizacija je WTO.

Spletne trgovine

Danes vedno bolj priljubljene postajajo spletne trgovine, ki omogočajo nakupovanje, kar iz udobja lastnega doma ali pisarne.

Proces nakupovanja v spletnih trgovinah po navadi zahteva registracijo uporabnika, kjer uporabnik vpiše svoje osnovne podatke kot so: ime in priimek, naslov, kraj, kontaktna oseba, telefon ter e-mail naslov. Podatke prodajalec v nadaljevanju uporabi v namene dostave artiklov ter izdaje ponudb in računov.

Košarica

Je znan izraz v spletnem trgovanju in predstavlja seznam artiklov, ki jih v spletnih trgovinah uporabnik označi za nakup. Artikle lahko navadno dodajamo in odstranjujemo iz košarice.

Plačilni pogoji

Večina Slovenskih spletnih trgovin ponuja osnovne plačilne pogoje: plačilo po prevzemu, plačilo na TRR ter osebni prevzem v poslovalnici. V zadnjih letih se je precej razvil plačilni sistem podjetja mobitel, moneta ter plačevanje preko kreditnih kartic.

Dostava

Po naročilu artikla kupec artikle prejme na dom oz na izbrani dostavni naslov. Večje spletne trgovine ponujajo izbiro na različne dostavne naslove naročnika.


Predloga:Link FA