Davorin Trstenjak: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Klemen Kocjancic (pogovor | prispevki)
KocmutD (pogovor | prispevki)
Vrstica 43: Vrstica 43:
[[Kategorija:Slovenski teologi]]
[[Kategorija:Slovenski teologi]]
[[Kategorija:Diplomiranci Teološke fakultete v Gradcu]]
[[Kategorija:Diplomiranci Teološke fakultete v Gradcu]]
[[Kategorija:Slovenski narodni buditelji]]


[[en:Davorin Trstenjak]]
[[en:Davorin Trstenjak]]

Redakcija: 10:17, 20. junij 2011

Davorin Trstenjak
Portret
Rojstvo8. november 1817
Kraljevci
Smrt3. februar 1890
Stari trg pri Slovenj Gradcu
Državljanstvo Avstro-Ogrska
 Avstrijsko cesarstvo
Poklicduhovnik
Poznan popisatelj, etimolog in zgodovinar

Davorin Trstenjak, slovenski rimskokatoliški duhovnik, pedagog, pisatelj, etimolog in zgodovinar, * 8. november 1817, Kraljevci, † 3. februar 1890, Stari trg pri Slovenj Gradcu.

Življenjepis

Trstenjak je v Gradcu študiral teologijo in bil 1844 posvečen. Kot kaplan je med drugim služboval v Slivnici pri Mariboru ter od 1850 do 1861 v Mariboru, kjer je bil tudi katehet in učitelj na slovenski gimnaziji, zaradi zavzemanja za večji delež slovenščine pri pouku pa je bil odpuščen. Po odpustitvi iz gimnazije je od 1861 do smrti služboval kot župnik najprej v Šentjurju nato v Ponikvi in nazadnje v Starem trgu pri Slovenj Gradcu.

Trstenjak se je v narodno gibanje vključil že v Gradcu. Leta 1848 je bil med najbolj vnetimi sodelavci graške Slovenije pri oblikovanju slovenskega narodnega programa. Šolajoče se slovenske razumnike je vzgajal v narodnem duhu, se potegoval za slovensko gledališče in književnost, sam pa pisal humorisrična, satirična in novelistična besedila.

Že med službovanjem v Mariboru je Trstenjak zasnoval leposlovni list Zora, ki je nato izhajal med leti 1872 do 1878 in imel tudi znanstveno prilogo Vestnik. Sam je pisal članke o zgodovini in položaju Slovencev, v podlistkih pa je objavljal spomine (Prineski k zgodovini dušnega prerojenja Slovencev na Štajerskem). Leta 1872 je spodbudil ustanovitev slovenskega pisateljskega društva.[1]

Glej tudi

Viri

  1. Enciklopedija Slovenije; knjiga 13, Mladinska knjiga, Ljubljana, 1999

Zunanje povezave