Prebavna cev: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Brez povzetka urejanja
MerlIwBot (pogovor | prispevki)
m robot Spreminjanje: hu:Emésztőrendszer
Vrstica 62: Vrstica 62:
[[hi:पाचन तन्त्र]]
[[hi:पाचन तन्त्र]]
[[hr:Ljudska probava]]
[[hr:Ljudska probava]]
[[hu:Emésztőrendszer]]
[[hu:Táplálkozási és emésztő szervrendszer]]
[[ia:Apparato digestive]]
[[ia:Apparato digestive]]
[[id:Sistem pencernaan]]
[[id:Sistem pencernaan]]

Redakcija: 22:41, 28. maj 2011

Prebavila pri človeku

Prebavni trak je pri mnogoceličarjih sistem organov, ki sprejemajo hrano, jo prebavljajo, da iz nje dobijo energijo in hranila, ter izločajo neuporabne ostanke.

K prebavnemu traku prištevamo: ustno votlino, žrelo, požiralnik, želodec, tanko črevo, debelo črevo. Hrana potuje po prebavnem traku s pomočjo valovanja gladkih mišic - peristaltike.

V prebavni trak izločajo svoje izločke prebavne žleze: ustne slinavke (v ustno votlino), trebušna slinavka (v tanko črevo), jetra (izločajo žolč v tanko črevo).

Anatomija

Prebavni trak

Povprečen odrasel moški ima približno 7 in pol metra dolg prebavni trak. Njegovi deli so:

Ostali organi

Jetra izločajo žolč v tanko črevo preko žolčevoda iz žolčnika, kjer se shranjuje. Trebušna slinavka izloča prebavne encime za razgradnjo maščob in beljakovin ter hidrogenkarbonatne soli, ki nevtralizirajo kislo želodčno vsebino.

Fiziologija

Prebava in izločanje

V ustih poteka mehanska prebava z mletjem hrane na manjše koščke in tudi kemijska. Z izločki žlez slinavk se začne razgradnja nekaterih sladkorjev z encimi amilaze. Hrana se nato s peristaltiko pomika skozi žrelo in požiralnik do želodca. V želodcu večinoma še vedno poteka mehanska prebava - drobljenje hrane. Začne se tudi razgrajevanje beljakovin z encimi (pepsin). Glavni del prebave poteka v tankem črevesu. Hrana je tu že dovolj razdrobljena in tu poteka večina kemijske razgradnje hranilnih snovi.

Predloga:Link FA