Mednarodna standardna številka serijske publikacije: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Brez povzetka urejanja
Brez povzetka urejanja
Vrstica 24: Vrstica 24:
* [http://publications.europa.eu/code/sl/sl-240400.htm#i442 O ISSN] na spletnih straneh Urada za publikacije EU
* [http://publications.europa.eu/code/sl/sl-240400.htm#i442 O ISSN] na spletnih straneh Urada za publikacije EU
{{lit-stub}}
{{lit-stub}}
* [http://home.izum.si/COBISS/OZ/2003_3/html/clanek_02.html/ ''ISO STANDARD'']


[[Kategorija:Bibliotekarstvo]]
[[Kategorija:Bibliotekarstvo]]

Redakcija: 10:40, 12. maj 2011

Mednarodna standardna serijska številka oz. ISSN (kratica za International Standard Serial Number) je unikatna osem-mestna številka, uporabljena za označevanje tiskanih ali elektronskih periodičnih publikacij. Sistem ISSN je bil sprejet kot mednarodni standard ISO 3297 leta 1975. Pododbor ISO TC 46/SC 9 je odgovoren za ta standard.

Serijska publikacija

Serijska publikacija je publikacija v tiskani ali drugačni obliki, ki izhaja v zaporednih delih, običajno s številčnimi ali časovnimi oznakami in se nadaljuje brez predvidenega konca. K serijskim publikacijam štejemo periodične publikacije, časnike, letne publikacije (poročila, letopise, imenike), časopise, spomenice, almanahe ter knjižne zbirke.

Splošno o ISSN

Oznako ISSN sestavljata dva niza s po štirimi številkami, niza številk sta povezana z vezajem. Prvih sedem številk predstavlja oznako ISSN, osma številka pa je kontrolna. Osnovni cilj sistema ISSN je registracija čim večjega števila serijskih publikacij, ki izhajajo po vsem svetu. ISSN številka je standardizirana s standardom ISO 3297, kar ji omogoča uporabo po vsem svetu. Oznaka ISSN mora biti natisnjena na vidnem mestu – na naslovni strani ali na ovoju publikacije. Pri tiskanih izdelkih se številka ISSN navede na vsaki izdaji v zgornjem desnem kotu platnice, v varovalnem naslovu, impresumu, na zadnji platnici, kolofonu ali na strani uvodnika. Pri izdelkih v elektronski obliki se številka ISSN navede na strani z naslovom, v glavnem meniju ali na vseh etiketah, ki so trajno nameščene na publikaciji. Če številke ISSN ne moremo navesti na izdelku ali njegovi etiketi, jo je potrebno navesti na embalažo. Pred številkami mora obvezno stati mednarodna kratica ISSN. Kadar je poleg ISSN naveden še kak drug identifikator (npr. ISBN), se obe številki navedeta skupaj, pred vsako pa se zapiše zahtevana predpona (ISBN, ISSN…) ISSN številko lahko dobi vsaka serijska publikacija – pred začetkom izhajanja, v času izhajanja, potem, ko je že prenehala izhajati. Za ISSN zaprosi izdajatelj ali založnik. Dodeljuje pa jo nacionalni ISSN center pri Narodni in univerzitetni knjižnici v Ljubljani.

Oznako ISSN pridobijo tudi publikacije na elektronskih medijih, npr. na disketah, zgoščenkah ali na internetu, ki imajo značilnosti serijskih, npr. e-časopisi in e-časniki ter podatkovne zbirke s tekočim ali intervalnim izhajanjem. Oznaka ISSN je pri elektronskih publikacijah navedena bodisi na fizičnem nosilcu ali na naslovnem zaslonu pri publikacijah, ki so dostopne prek interneta.

ISSN se mora spremeniti, če se spremeni naslov publikacije. Kolikor krat publikacija v času izdajanja spremeni naslov, tolikokrat dobi novo oznako ISSN. Spremenjeni naslov publikacije se vsakič obravnava kot nova publikacija, zato pogosto spreminjanje naslovov serijskih publikacij ni priporočljivo.


Glej tudi

Zunanje povezave

  • O ISSN na spletnih straneh Urada za publikacije EU