Funkcionalna hrana: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Miki99 (pogovor | prispevki)
Krefts (pogovor | prispevki)
Vrstica 43: Vrstica 43:


http://en.wikipedia.org/wiki/Functional_food<br />
http://en.wikipedia.org/wiki/Functional_food<br />

[[cs:Funkční potraviny]]
[[da:Funktionelle fødevarer]]
[[de:Functional Food]]
[[en:Functional food]]
[[es:Alimentos funcionales]]
[[fi:Terveysvaikutteinen elintarvike]]
[[fr:Alicament]]
[[hu:Funkcionális élelmiszer]]
[[id:Pangan fungsional]]
[[it:Alimento funzionale]]
[[ja:健康食品]]
[[ko:기능성 식품]]
[[pl:Żywność funkcjonalna]]
[[pt:Alimento funcional]]
[[ru:Функциональные продукты питания]]
[[sv:Functional foods]]
[[vi:Thực phẩm chức năng]]

Redakcija: 12:53, 10. maj 2011

Funkcionalna hrana je hrana z biološko aktivnim delovanjem, ki zagotavlja ugoden učinek na zdravje ali zmanjšuje možnost nastanka določene bolezni. Osnovni namen funkcionalne hrane je poleg zagotavljanja nujno potrebnih hranilnih snovi tudi krepitev zdravja oz. preprečevanje določenih bolezni. Od prehranskih dopolnil se razlikujejo v tem, da so v obliki običajne hrane, medtem ko so prehranska dopolnila v obliki tablet, kapsul, tekočih pripravkov.

Zgodovina

Že pred približno 2500 leti je Hipokrat izrekel: "Let food be thy medicine and medicine be thy food." Kar bi v prevodu pomenilo, naj bo hrana zdravilo in zdravilo naj bo hrana.
V začetku 20.stoletja je obogatitev hrane z vitamini in minerali prispevala k odpravi določenih bolezni, npr.rahitis, beri-beri, golšavost,...
Termin funkcionalna hrana pa se je prvič pojavil na Japonskem sredi 80.let prejšnega stoletja, do danes je Japonska edina država v kateri imajo posebne zakonske regulative za funkcionalno hrano, ki se imenuje FOSHU (Foods for Specifided Health Use).
Nutracevtiki so podoben izraz kot funkcionalna hrana, sestavljeni iz besed nutrition-prehrana in pharmaceutical-farmacevtski. Nutracevtiki so izdelki, ki so jim dodali zdravilne sestavine.


Kategorije funkcionalne hrane so prehranski izdelki:

  • katerim so dodana hranila, ki so se izgubila v postopku predelave hrane,
  • katerim dodajo hranila, ki jih ta živila vsebujejo vendar v premajhnih količinah-bogatenje(pomarančni sok z dodanim vitaminom C),
  • katerim dodajajo hranila, ki jih naravno ne vsebujejo(pomarančni sok z dodanim kalcijem, jajca z dodatkom omega 3 maščobnih kislin),
  • iz katere so določene snovi odvzete (izdelki brez glutena, laktoze).

Znanstvene trditve o delovanju

V Ameriki FDA (Food and Drug Administration) loči dve vrsti trditev napisanih na etiketah. Prve so »zdravstvene trditve«, katere zagotavljajo da bo dodana sestavina zmanjšala možnost nastanka bolezni. Druge pa so »strukturne/funkcionalne trditve«, ki zagotavljajo da bo dodana sestavina v izdelku pomagala strukturi telesa(kot je skelet) ali izboljšala neko funkcijo telesa(npr.krvožilni sistem). FDA regulira funkcionalno hrano po pravilih za konvencionalno hrano. Pravila predpisujejo, da mora biti dodana sestavina ali GRAS(generaly recognized as safe)-splošno prepoznana kot varna ali pa mora biti odobrena s strani FDA. Nekatere trditve na etiketah pa niso v pristojnosti FDA, zato morajo biti opremljene z opozorilom: "These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. This product is not intended to diagnose, treat, cure or prevent any disease."(V prevodu: Te trditve niso bile potrjene s strani FDA. Ta izdelek ni namenjen diagnistificiranju, zdravljenju ali preprečevanju bolezni.) Vendar so takšna opozorila pogostejša pri prehranskih dopolnilih kot pri funkcionalni hrani.


Primeri funkcionalne hrane:

  • jogurti: vsebujejo vlaknine in probiotične bakterije, ki v prebavnem traktu preprečijo razrast patogenih organizmov,
  • mleko: dodan je kalcij za zamanjšanje tveganja za nastanek osteoporoze,
  • sokovi: dodani so vitamini,
  • žvečilni gumiji: vsebujejo sladkorne alkohole(ksilitol, sorbitol, manitol).


Najpogostejši dodatki za funkcionalno hrano:

- vitamini,
-minerali,
-maščobne kisline,
-prehranske vlaknine,
-probiotike, prebiotiki,
-fitosteroli,
-flavonoidi,
-fitosteroli,
-karotenoidi.


Viri:

http://www.nutriwatch.org/20pdfs/gaoff.pdf

http://www.nutriwatch.org/04Foods/ff.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Functional_food