Sveti Jernej: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Mjbmrbot (pogovor | prispevki)
m r2.7.1) (robot Dodajanje: bg:Вартоломей (апостол)
m r2.7.1) (robot Odstranjevanje: rw:Mutagatifu Bartolomeo
Vrstica 57: Vrstica 57:
[[pt:São Bartolomeu]]
[[pt:São Bartolomeu]]
[[ru:Апостол Варфоломей]]
[[ru:Апостол Варфоломей]]
[[rw:Mutagatifu Bartolomeo]]
[[sc:Bartolu]]
[[sc:Bartolu]]
[[scn:San Vartulumeu]]
[[scn:San Vartulumeu]]

Redakcija: 02:34, 8. april 2011

Sveti Jernej, detajl Poslednje sodbe v Sikstinski kapeli, Michelangelo. Obraz na Jernejevi odrti koži je Michelangelov avtoportret.

Jernej ali Bartolomej je bil eden od dvanajstih Jezusovih apostolov. O njegovem življenju imamo zelo malo podatkov. Rodil se je približno ob začetku našega štetja, verjetno v Kani Galilejski, umrl je verjetno v Armeniji.

Ime Batolomej izvira iz aramejskega בר תלמא‎ [bar Tolmaj] = Tolmajev sin (Ptolomejev sin ali lahko tudi sin brazd, sin oranja). V grščini so njegovo ime zapisali kot starogrško Βαρθολομαίος [Bartholomeos]. V Matejevem, Markovem in Lukovem evangeliju nastopa Bartolomej vedno skupaj s Filipom, v Janezovem evangeliju pa nastopata skupaj Filip in Natanael (glej Jn 1,45-50), zato se domneva, da je Natanael (נתנאל‎ [Natanael] = Božji dar) ista oseba kot Bartolomej. Izvir slovenske oblike Jernej (tudi Jernač) je teže razložiti - mogoče gre za zamenjavo z imenom Irenej.

Apostol Jernej je v Svetem pismu le malokrat omenjen: naveden je v seznamu dvanajsterih apostolov, kot Filipov prijatelj in kot eden od tistih, ki se jim je Jezus prikazal po vstajenju.

Po starem izročilu je Jernej odšel oznanjat krščanstvo najprej v Indijo, pozneje pa še v Armenijo, kjer sta skupaj z Judo Tadejem ustanovila Armensko apostolsko Cerkev. V Armeniji ga je doletela tudi mučeniška smrt: še živemu so odrli kožo s telesa in ga potem križali z glavo navzdol. To je razlog, da ga štejejo za svojega zavetnika usnjarji. Tudi upodobitve svetega Jerneja po navadi prikazujejo kako drži v eni roki velik nož, v drugi pa svojo kožo.

Sveti apostol Jernej goduje 24. avgusta po katoliškem oziroma 11. junija po pravoslavnem koledarju.

V Sloveniji je bil Jernej v preteklosti zelo priljubljen svetnik in zato se po njem imenuje precej slovenskih krajev: Jernej, Sveti Jernej, Šentjernej, ipd.

Zunanje povezave