Magdeburški polkrogli: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
m Slika na krajevnem strežniku|iw
Peterlin (pogovor | prispevki)
mBrez povzetka urejanja
Vrstica 1: Vrstica 1:
'''Magdeburški polkrogli''' sta bili eno od najbolj zanimivih poskusov [[Otto von Guericke|Otta von Guericka]], s katerima je pokazal, kako močno ju drži skupaj [[zračni tlak]], če je iz tesno prilegajočih se votlih polkrogel, s premerom malo čez 1 [[čevelj]] (~ 304,8 [[milimeter|mm]]), izčrpal [[zrak]]. Poskus je pokazal državnemu zboru in cesarju leta [[1657]] v [[Regensburg]]u s šestnajstimi konji in ga ponovil v [[Berlin]]u leta [[1663]] s štiriindvajsetimi konji.
'''Magdeburški polkrogli''' sta bili eno od najbolj zanimivih poskusov [[Otto von Guericke|Otta von Guericka]], s katerima je pokazal, kako močno ju drži skupaj [[zračni tlak]], če je iz tesno prilegajočih se votlih polkrogel, s premerom malo čez 1 [[čevelj (dolžinska mera)|čevelj]] (~ 304,8 [[milimeter|mm]]), izčrpal [[zrak]]. Poskus je pokazal državnemu zboru in cesarju leta [[1657]] v [[Regensburg]]u s šestnajstimi konji in ga ponovil v [[Berlin]]u leta [[1663]] s štiriindvajsetimi konji.


<div style="float:right;margin:0 0 1em 1em;width:460px;text-align:center;font-size:smaller">
<div style="float:right;margin:0 0 1em 1em;width:460px;text-align:center;font-size:smaller">

Redakcija: 13:15, 20. april 2004

Magdeburški polkrogli sta bili eno od najbolj zanimivih poskusov Otta von Guericka, s katerima je pokazal, kako močno ju drži skupaj zračni tlak, če je iz tesno prilegajočih se votlih polkrogel, s premerom malo čez 1 čevelj (~ 304,8 mm), izčrpal zrak. Poskus je pokazal državnemu zboru in cesarju leta 1657 v Regensburgu s šestnajstimi konji in ga ponovil v Berlinu leta 1663 s štiriindvajsetimi konji.

Magdeburški polkrogli Otta von Guericka iz knjige »Praktična fizika« (»Practical Physics«) iz leta 1914
Magdeburški polkrogli Otta von Guericka iz knjige »Praktična fizika« (»Practical Physics«) iz leta 1914