Litosfera: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
m r2.7.1) (robot Dodajanje: wo:Jéeri ji
Octopus (pogovor | prispevki)
m →‎Zunanje povezave: Kategorija:Zgradba Zemlje
Vrstica 24: Vrstica 24:


[[Kategorija:Geologija]]
[[Kategorija:Geologija]]
[[Kategorija:Zgradba Zemlje]]


[[ar:متكور يابس]]
[[ar:متكور يابس]]

Redakcija: 19:10, 10. marec 2011

Tektonske plošče Zemljine litosfere.

Litosfera (iz grščine »skalna sfera«) je kompaktna zunanja lupina kamnitega planeta. Na Zemlji litosfera vključuje skorjo in zgornji del plašča. Litosfera je razbita na posamezne tektonske plošče, prikazane na sliki.

Bistvena lastnost litosfere ni kompozicija, temveč lastnost plavanja. Pod vplivom dolgoročne majhne intenzitete napetosti, ki povzročajo premike plošč, se litosfera obnaša kot zadosti trdna lupina, ki se tu in tam lomi, astenosfera pa sprošča napetost skozi plastično deformacijo. Lupina in zgornji del plašča plavata na židki astenosferi. Debelina litosfere varira, od 1.6 km na oceanskem dnu do 130 km na najstarejših delih kontinentov. Predvidevamo, da je debelina kontinentalnih plošč okoli 130 km.

Kot ohlajevalni sloj zemljinega konvekcijskega sistema, se litosfera počasi debeli. Razbita je v relativno močne kose, imenovane tektonske plošče, ki se neodvisno premikajo. Obstajata dve vrsti litosfere in sicer:

  • Oceanske plošče
  • Kontinentalne plošče

Ostali planeti

Nekateri planeti, na primer Merkur, izgledajo kot kompaktne skale, brez magme in brez plašča. Ostali planeti, na primer Mars, imajo debelejšo litosfero, kot Zemlja, s tem pa tudi manjše pomike plošč. Zaradi manjših pomikov, vulkani stojijo na istem mestu, povezanem z notranjostjo, tako so tudi mnogo večjih dimenzij, kot pa jih najdemo na Zemlji.

Zunanji del litosfere imenujemo sial, zaradi kemijskih simbolov silicija (Si) in aluminija (Al). Globljo plast imenujemo sima, zaradi silicija (Si) in magnezija (Mg). Poleg teh kemijskih elementov vsebuje litosfera še majhne količine kisika, ogljika,železa, kalcija, natrija, kalija, fosforja.

Glej tudi

Zunanje povezave