Harry Potter in ognjeni kelih: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Luckas-bot (pogovor | prispevki)
Vrstica 81: Vrstica 81:
[[ja:ハリー・ポッターと炎のゴブレット]]
[[ja:ハリー・ポッターと炎のゴブレット]]
[[ka:ჰარი პოტერი და ცეცხლოვანი თასი]]
[[ka:ჰარი პოტერი და ცეცხლოვანი თასი]]
[[kn:ಹ್ಯಾರಿ ಪಾಟರ್‌ ಅಂಡ್‌ ದಿ ಗಾಬ್ಲಿಟ್‌ ಆಫ್‌ ಫೈರ್‌‌]]
[[ko:해리 포터와 불의 잔]]
[[ko:해리 포터와 불의 잔]]
[[la:Harrius Potter et Ignis Calix]]
[[la:Harrius Potter et Ignis Calix]]

Redakcija: 12:50, 10. marec 2011

Harry Potter in Ognjeni Kelih
AvtorJ.K.Rowling
Naslov izvirnikaHarry Potter and the Goblet of Fire
PrevajalecJakob J. Kenda
Avtor naslovniceMary GrandPré
DržavaVelika Britanija
JezikAngleški
SerijaHarry Potter
ZaložnikBloomsbury
Datum izida
8. julij 2000
PredhodnikHarry Potter in jetnik iz Azkabana 
NaslednikHarry Potter in feniksov red 


Harry Potter in ognjeni kelih je četrta knjiga o Harryju Potterju pisateljice J. K. Rowling. V angleščini je bila izdana leta 2000, v slovenščini pa leto kasneje, leta 2001. Prevedel jo je Jakob J. Kenda. Po knjigi je bil posnet tudi film.

Vsebina knjige

Zgodba se začne s Harryjevimi morečimi sanjami o Mrlakensteinu in Mariusu Mallyju. Nato pa se z Weasleyjevimi odpravi na svetovno prvenstvo v quidditchu, ki pa se konča z velikim preplahom. Jedci smrti se prvič po Mrlakensteinovem padcu upajo prikazati, poleg tega pa mučijo nedolžne bunkeljne. Na nebu se prikaže tudi Temno znamenje, ki ga ni bilo videti že 14 let.

Ko pridejo na Bradavičarko, izvedo, da se bo na šoli odvijal trišolski turnir v katerem se za pokal potegujejo prvaki iz treh šol (Bradavičarke, Beauxbatonsa in Durmstranga). Za prvaka Bradavičarke je že določen Cedric Diggory, vendar je Ognjeni kelih določil tudi Harryja.

Harry se skozi zgodbo zapleta v številne nevarnosti in se srečuje z najrazličnejšimi ovirami. Med trišolskim turnirjem mora zmaju ukrasti zlato jajce, rešiti Rona iz ujetništva morskih ljudi, na koncu pa se preboriti skozi ogromen labirint. Do keliha, ki je cilj tekmovanja skozi labirint, prideta istočasno s Cedricom Diggorijem. Dotakneta se ga oba naenkrat, kelih pa je uročen in ju odnese na pokopališče, kjer ju čaka Marius Mally.

Ta ubije Cedrica, Harryja pa zveže in s pomočjo njegove krvi povrne Mrlakensteinu telo. Ta skliče k sebi svoje Jedce smrti, nato pa se dvobojuje s Harryjem. Njuni čarobni palici na dvoboj odreagirata neobičajno, saj imata isto sredico. Iz Mrlakensteinove palice se izvijejo duhovi ljudi, ki jih je ubil ter ga zamotijo, da lahko Harry pobegne.

Izkaže se, da je profesor za obrambo pred mračnimi silami Alastor "Noruč" Nergga v resnici Mrlakensteinov sluga, ki je s pomočjo čarobnega napoja prevzel Alastorjevo podobo. Dumbledore Harryja reši v zadnjem trenutku, morakvarji pa Mrlakensteinovemu slugi izsrkajo dušo, zato ni nobenega dokaza, da se je Mrlakenstein res vrnil.

Dosežki

  • Scottish Arts Council knjižne nagrade-2001
  • Otroške knjižne nagrade v 9-11 kategoriji-2001
  • Winner of the Hugo nagrade-2001
  • Whitaker's Platinum knjižne nagrade-2001

Podatki

Glej tudi