Laufarija: Razlika med redakcijama

Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje
odstranjenih 9 zlogov ,  pred 11 leti
(Razlaga vsakoletnih novih oblek)
==Potek laufarije==
[[šega|Šego]] z dolgo tradicijo, si je mogoče ogledati samo v pustnem času v živo na cerkljanskih ulicah. Vsi laufarji imajo značilna imena: ''Ta pijan in Ta pijana'', ''Ta star'', ''Ta bršljanov'', večinoma nastopajo v parih. Vsi dialogi so v cerkljanskem [[narečje|narečju]], ki vsebuje tudi veliko [[besedna igra|besednih iger]].
Glavna ideja Laufarije je, da pred [[cesar]]sko kraljevo sodnijo pripeljejo Pusta. Pust je glavni igralec laufarije, obsojen je na smrt. Njegova pustna obleka tehta okoli 100 [[kilogram]]ov in je narejena iz smrekovih vejicmahu. [[Sodnik]] mu prebere [[obtožnica|obtožnico]] - [[kalamon]], v kateri je zapisano vse, kar se je v preteklem letu slabega ali napačnega na Cerkljanskem zgodilo. Pusta spoznajo za krivega in ga obsodijo na smrt. Obsodbo na pustni torek ponovijo in zatem pusta usmrtijo. Ko pust umre, se mora zima posloviti in lahko nastopi [[pomlad]].
Pusta med obtožnico pazijo cerkljanski pustni pazniki - ''Ta terjasti'', Pusta spremlja njegov brat ''Ta smrekov'', ki ima podobno obleko kotiz smrekovih Pustvejic.
 
===Od prve nedelje v novem letu do pustnega torka===
Brezimni uporabnik

Navigacijski meni