Perzija: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
JAnDbot (pogovor | prispevki)
m r2.5.2) (robot Spreminjanje: la:Imperia et regna Iraniae
Escarbot (pogovor | prispevki)
m robot Dodajanje: rue:Перьска ріша
Vrstica 63: Vrstica 63:
[[ro:Imperiul Persan]]
[[ro:Imperiul Persan]]
[[ru:Персидская империя]]
[[ru:Персидская империя]]
[[rue:Перьска ріша]]
[[sc:Persia]]
[[sc:Persia]]
[[sh:Perzija]]
[[sh:Perzija]]

Redakcija: 10:41, 4. marec 2011

Pêrzija je država, ki so jo stari Perzijci osnovali pod kraljem Ahaimnesom (okoli 700 do 675 pr. n. št.) iz vladarske rodbine Ahemenidov. Njihovo priseljevanje iz evrazijskih step v Perzijo ali Iran se je začelo že v začetku 1. tisočletja pr. n. št.

Perzijska svetovna država

Perzijski kralji so v 6. in 5. stoletju pr. n. št. ustanovili prvo svetovno državo, ki je segala od Egipta in Egejskega morja na zahodu do reke Ind na vzhodu. Perzijci pokorjenih ljudstev niso več odpeljali v suženjstvo, kot je bilo takrat običajno. Dovolili so jim častiti domače bogove, pustili so jim krajevno upravo, domače šege in navade in jim le naložili visoke davke.

Prenove Dareja I.

Največji razcvet je Perzija doživela pod kraljem Darejem I. Velikim (vladal 521-486. pr. n. št.). Z osvajanjem je državne meje razširil do reke Ind, na zahodu pa do Egipta, Egejskega morja in spodnje Donave. Zaradi moči in bogastva so ga imenovali tudi 'kralj kraljev'. Znan je tudi po svojih prenovah, s katerimi je poenotil državo. Upravno jo je razdelil na 20 satrapij, ki so jim vladali satrapi, uvedel je uradniški aparat z velikim vezirjem na čelu in državo povezal z izgradnjo cest ter poštnih postojank.

Glej tudi

Zunanje povezave

Predloga:Link FA