Vez π: Razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
dodan 1 zlog ,  pred 9 leti
m
brez povzetka urejanja
m
'''π-vez''' ('''pi-vez''') je [[kemijska vez]], ki nastane s stranskim prekrivanjem dveh [[orbitala p|p-orbital]].
Kadar sta [[atom]]a dovolj blizu, se lahko p-orbitali bočno prekrivata. Pri tem nastaneta dve območji s povečano gostoto elektronov. Eno območje je pod osjo med [[Jedro atoma|jedro]]ma, drugo pa mad osjo. S tem nastane π-orbitala . Če sta dva elektrona v π-orbitali, sta atoma močneje vezana med seboj, kot bi bila le s [[vez gama|σ-vezjo]], ker nastane [[dvojna vez]]. V dvojni vezi je ena vez σ-vez, druga pa π-vez. Se pravi, da sta dva [[elektron]]a (elektronski par) v σ-vezi, dva pa v π-vezi.
 
Nastanek π-vezi z bočnim prekrivanjem p-orbital je pomemben za spojine med elementi [[Periodni sistem elementov|2.periode]], v katerih so dvojne vezi. Da π-orbitala lahko nastane, morata biti atoma tako blizu skupaj, da je bočno prekrivanje p-orbital dovolj intenzivno. To je mogoče pri majhnih atomih elementov 2. periode. Atomi elementov drugih period po so za to preveliki.
[[Trojna vez]] je sestavljena iz dveh π-vezi in ene σ-vezi. Pri tem se bočno prekrivata dva para p-orbital. V σ-orbitali sta dva elektrona, pravtako kakor tudi v v vsaki π-orbitali. Tako so v trojni vei trije elektronski pari.
211

urejanj

Navigacijski meni