Paskal (programski jezik): razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
m
dp/slog
m (robot Spreminjanje: az:Pascal; kozmetične spremembe)
m (dp/slog)
{{drugipomeni2|pascal}}
 
'''Prográmski jêzik pascalpaskal''' [paskál] je eden od mejnikov pri [[programski jezik|programskih jezikih]], s katerim so generacije študentov brusile svoje znanje [[programiranje|programiranja]], v uporabi je ponekod še danes. V pascalupaskalu sta napisana [[TeX]] in večji del izvirnega [[Apple Macintosh|Macintoshovega]] [[operacijski sistem|operacijskega sistema]].
sta napisana [[TeX]] in večji del izvirnega [[Apple Macintosh|Macintoshovega]] operacijskega
sistema.
 
[[Švicarji|Švicarski]] [[računalnikar]] [[Niklaus Wirth]] je razvil pascalpaskal leta [[1970]], najprej kot domnevni [[jezik]] za pisanje [[strukturirano programiranje|strukturiranih]] [[program]]ov.
 
PascalPaskal temelji na [[Algol]]u, ime pa je dobil po [[Francozi|francoskem]] [[matematik]]umatematiku, [[filozof]]ufilozofu in [[fizik]]ufiziku [[Blaise Pascal|Blaiseu Pascalu]]u. Wirth je razvil tudi [[modula-2|modulo]] andin [[oberon]], jezika podobna pascalupaskalu, ki podpirata [[objektno orientiranousmerjeno programiranje]].
 
Prvotni [[prevajalnik]] za pascalpaskal je bil tudi sam napisan v pascalupaskalu.
 
== Osnovna skladnja ==
end.
</source>
Programi se začnejo s ključno besedo <tt>program</tt>, sledi blok programske kode med ključnima besedama <tt>begin</tt> / <tt>end</tt>. Velikost črk v pascalupaskalu ni pomembna, tako so <tt>obsegkroga, Obsegkroga in ObsegKroga<tt> iste spremenljivke. [[Podpičje]] <tt>;</tt> ločuje stavke, [[pika]] <tt>.</tt> pa končuje program ali enote.
 
V izvirni obliki je Pascalpaskal [[proceduralni jezik]] z značilnimi ukazi <tt>if</tt>, <tt>while</tt>, <tt>for</tt> in podobno. Skupaj z drugimi jeziki je uvedel naštevne tipe, množice, zapise z različicami in stavek <tt>case</tt>.
 
== PascalOsnovne inznačilnosti Cjezika ==
=== Paskal in C ===
 
PascalPaskal so razvili približno istočasno kot [[programski jezik C]], med njima je kar nekaj podobnosti. Ena izmed razlik, ki je med pristaši obeh jezikov razvnemala svete vojne o prednosti enega ali drugega jezika, je pascalovpaskalov znak za [[prireditveni stavek]] <tt>:=</tt>, C uporablja samo <tt>=</tt>; po drugi strani pa je enačaj <tt>=</tt> v pascalupaskalu uporabljen za preverjanje [[enakost]]i, v C-ju pa je to <tt>==</tt>. Tvorci C-ja to utemeljujejo s tem, da je prirejanj v programih veliko več kot preverjanj enakosti in naj bi bil znak za prirejanje tudi krajši. Privrženci pascalapaskala pa se branijo s tem, da slučajna nepravilna raba prirejanja lahko naredi več škode kot preverjanje enakosti, kar je tudi res, ker se v C-ju brez problema vrine prirejanje v stavek <tt>if</tt>.
 
Ta razprava odslikuje razlike v filozofiji pri tvorbi obeh jezikov. PascalPaskal so naredili delno tudi kot [[pouk|poučevalski]] jezik. Konstruktom, ki so vodili do napak, so se skrbno izognili. Poleg tega so vložili veliko truda v skladnjo, da bi bila enostavna za razumevanje. Tvorci C-ja pa so se bolj posvetili zgoščenosti.
 
== Izvedbe ==
 
V računalnikih [[PC]] je bil v okolju [[MS-DOS]] najbolj znan [[Borland]]ov [[Turbo Pascal]], v okolju [[Windows]] pa okolje [[Delphi]], ki za osnovo jezika uporablja pascalpaskal.
 
== Javno dostopni prevajaniki ==

Navigacijski meni