Marija Komnena: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Klemen Kocjancic (pogovor | prispevki)
m pnp, replaced: BizancBizanc (3) AWB
Luckas-bot (pogovor | prispevki)
m r2.5.2) (robot Dodajanje: tr:Maria Komnene (I. Manuel'in kızı)
Vrstica 29: Vrstica 29:
[[it:Maria Comnena (Porfirogenita)]]
[[it:Maria Comnena (Porfirogenita)]]
[[la:Maria Comnena (Caesarissa)]]
[[la:Maria Comnena (Caesarissa)]]
[[tr:Maria Komnene (I. Manuel'in kızı)]]

Redakcija: 19:01, 26. december 2010

Marija Komnena (grško: Μαρία Κομνηνή, Maria Komnēnē), najstarejša hči bizantinskega cesarja Manuela I. Komnena (11431180) in njegove prve žene Berte Sulzbaške. Znana je tudi kot Porfirogeneta ali Porfirogenita, ker je bila rojena v »Škrlatni sobi«, se pravi v cesarski palači v Bizancu, * marec 1152, Bizanc, † julij 1182, Bizanc, Bizantinsko cesarstvo

Življenjepis

Marijo so leta 1163 zaročili z bodočim madžarskim kraljem Bélo III.. Ker Manuel takrat ni več pričakoval moških potomcev, je bil pripravljen imenovati Bélo za svojega zakonitega naslednika na cesarskem prestolu. Dal mu je visok dvorni položaj in ga preimenoval v Alekseja. Manuelu se je potem rodil sin Aleksej, kasnejši cesar Aleksej II. Komnen, zato so leta 1169 zaroko preklicali.

Marijo so zatem zaročili u Viljemom II. Sicilskim, toda Manuel je tudi to zaroko razdrl. Nazadnje se je Marija leta 1179 poročila z Renierom Montferraškim, ki se je preimenoval v Ivana in dobil cesarski naslov.

Po smrti cesarja Manuela leta 1180, sta se Marija in Renier zapletla v neuspelo zaroto proti Marijini mačehi, cesarici Mariji (Xene), ki je vladala v imenu svojega sina, cesarja Alekseja II. Komnena (11801183). Marija in Renier sta kmalu potem umrla, verjetno zaradi zastrupitve.

Viri

  • Choniates, Niketas, Historia, J.-L. Van Dieten, 2 vols., Berlin in New York, 1975; prevedeno kot City of Byzantium, Annals of Niketas Choniates, H.J. Magoulias, Detroit; Wayne State University Press, 1984
  • Garland, Lynda, & Stone, Andrew, »Maria Porphyrogenita, daughter of Manuel I Comnenus«, De Imperatoribus Romanis

Glej tudi