Univerza v Cambridgeu: Razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
m
malo bolje umeščen podatek
m (malo bolje umeščen podatek)
}}
 
'''Univerza v Cambridgeu''' (angleško '''{{jezik-en|University of Cambridge}}''', latinsko '''Universitas Cantabrigiensis''') je [[univerza]] v [[Cambridge]]u, [[Anglija]], ki je bila ustanovljena okoli leta [[1209]] in velja za drugo najstarejšo univerzo v angleško govorečem svetu (za [[Univerza v Oxfordu|Univerzo v Oxfordu]]) in četrto najstarejšo v zahodnem (neislamskem) svetu. Leta 2010 je bila razglašena za najboljšo univerzo na svetu.<ref>http://www.topuniversities.com/university-rankings/world-university-rankings/home</ref> Ustanovila jo je skupina učenjakov, ki je morala zaradi spora z domačini zapustiti [[Oxford]].<ref>[http://www.cam.ac.uk/univ/history/records.html A Brief History]. University of Cambridge. Pridobljeno 23.5.2009.</ref> Okrajšava Univerze v Cambridgeu je '''Cantab.''', ki se doda pri nazivu, npr. ''John Smith, BA (Cantab.)'' pomeni, da je John Smith diplomiral na Univerzi v Cambridgeu.
 
Danes velja za eno najuglednejših univerz na svetu. Redno se uvršča med 5 najboljših univerz na svetu po [[šanghajska lestvica|šanghajski lestvici]],<ref>[http://ed.sjtu.edu.cn/rank/2007/ARWU2007_Top100.htm Top 500 World Universities]. Academic Ranking of World Universities 2007. Pridobljeno 23.5.2009.</ref> inpo lestvici [[QS World University Rankings]] pa je bila leta 2010 celo na prvem mestu<ref>{{navedi splet| url=http://www.topuniversities.com/university-rankings/world-university-rankings/home |title=World University Rankings 2010 |publisher=Quacquarelli Symonds |accessdate=11.12.2010}}</ref> medMed njenimi člani je več kot 80 prejemnikov [[Nobelova nagrada|Nobelove nagrade]]. Univerzi v Cambridgeu in Oxfordu včasih poimenujejo z zloženko »Oxbridge«, ki ponazarja njun družben in zgodovinski status, pa tudi starodavno rivalstvo med njima.
 
== Kolidži ==
== Šole, fakultete in oddelki ==
 
Poleg 31-ih kolidžev Univerzo sestavlja tudi preko 150 šol, fakultet, oddelkov, sindikatov in drugih ustanov. »Šola« pomeni ustanovo, ki se ukvarja s poučevanjem določene skupine predmetov; deli pa se na fakultete in oddelke. V Cambridgeskem sistemu šole in fakultete nimajo posebne vloge, bolj pomembni so oddelki in seveda kolidži.
 
Univerzo v Cambridgeu sestavlja 6 šol:

Navigacijski meni