Rogovača: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Octopus (pogovor | prispevki)
Nova stran z vsebino: {{Infobox mineral | name = Rogovača | category = VIII. razred - Silikati,<br>podrazred: nitasti silikati,<br>skupina: amfiboli | boxwidth = 300px | boxbgc...
 
Octopus (pogovor | prispevki)
Brez povzetka urejanja
Vrstica 28: Vrstica 28:
| diaphaneity =
| diaphaneity =
| other =
| other =
| alteration = Klorit in epidot
| var1 = Drugo ime
| var1 = Drugo ime
| var1text = Črni amfibol
| var1text = Črni amfibol
}}
}}
'''Rogovača''' je niz kompleksnih nitastih [[silikat]]nih [[mineral]]ov (inosilikatov) z dvojnimi verigami tetraedrov [SiO<sub>4</sub>], ki spada v skupino [[amfibol]]ov.<ref>Mindat [http://www.mindat.org/min-8789.html] </ref> Rogovača ni priznana kot samostojen mineral, njeno ime pa se v splošni rabi in na terenu nanaša na temne amfibole. Je izomorfna zmes treh molekul: [[kalcij]]evega [[železo]]vega [[magnezij]]evega silikata, [[aluminij]]evega železovega magnezijevega silikata in železovega magnezijevega silikata. V zmesi so včasih prisotni tudi [[mangan]], [[titan]] in [[natrij]]. Hidroksilna skupina je pogosto zamenjana s [[fluor]]om. Splošna formula rogovače je (Ca,Na)<sub>2–3</sub>(Mg,Fe,Al)<sub>5</sub>(Al,Si)<sub>8</sub>O<sub>22</sub>(OH,F)<sub>2</sub>. Njena [[Mohsova lestvica|trdota]] je 5 – 6, [[specifična teža]] pa 2,9 – 3,4. Barva je običajno motno zelena, zelenkasto rjava, rjava ali črna. [[Razkolnost|Razkolni]] koti so 56º in 124º. Rogovača se pogosto zamenjuje z [[avgit]]om in [[biotit]]om, ki sta črne barve in se nahajata v [[granit]]u in [[čarnokit]]u.
'''Rogovača''' je niz kompleksnih nitastih [[silikat]]nih [[mineral]]ov (inosilikatov) z dvojnimi verigami tetraedrov [SiO<sub>4</sub>], ki spada v skupino [[amfibol]]ov.<ref>Mindat [http://www.mindat.org/min-8789.html] </ref> Rogovača ni priznana kot samostojen mineral, njeno ime pa se v splošni rabi in na terenu nanaša na temne amfibole. Je izomorfna zmes treh molekul: [[kalcij]]evega [[železo]]vega [[magnezij]]evega silikata, [[aluminij]]evega železovega magnezijevega silikata in železovega magnezijevega silikata. V zmesi so včasih prisotni tudi [[mangan]], [[titan]] in [[natrij]]. Hidroksilna skupina je pogosto zamenjana s [[fluor]]om. Splošna formula rogovače je (Ca,Na)<sub>2–3</sub>(Mg,Fe,Al)<sub>5</sub>(Al,Si)<sub>8</sub>O<sub>22</sub>(OH,F)<sub>2</sub>. Njena [[Mohsova lestvica|trdota]] je 5 – 6, [[specifična teža]] pa 2,9 – 3,4. Barva je običajno motno zelena, zelenkasto rjava, rjava ali črna. [[Razkolnost|Razkolna]] kota sta 56º in 124º. Rogovača se pogosto zamenjuje z [[avgit]]om in [[biotit]]om, ki sta črne barve in se nahajata v [[granit]]u in [[čarnokit]]u.

==Izvor imena==
Beseda rogovača izvira iz njenega [[Nemščina|nemškega]] imena ''Hornblende'', ki je sestavljeno iz besed ''Horn '' - ''rog'' ali ''roževina'' in ''Blende'' - ''svetlica''. Izraza svetlica in sijajnik se pogosto uporabljata za minerale z blestečim nekovinskim sijajem na primer za zinkovo svetlico ([[sfalerit]], ZnS) in svinčev sijajnik ([[galenit]], PbS).

==Nahajališča==
Rogovača je pomembna sestavina mnogih [[magmatska kamnina|magmatskih]] in [[metamorfna|metamorfnih]] [[kamnina|kamnin]], na primer [[granit]]a, [[sienit]]a, [[gabro|gabra]], [[bazalt]]a, [[andezit]]a, [[gnajs]]a in skrilavcev in glavni mineral [[amfibol]]ov. Zelo temno rjave do črne rogovače, ki vsebujejo [[titan]], se običajno imenujejo bazaltske rogovače, ker so zelo pogosto sestavine bazaltov in njim sorodnih kamnin. Rogovača hitro prepereva v [[klorit]] in [[epidot]]. Različek rogovače, ki vsebuje manj kot 5% [[železo]]vih [[oksid]]ov, je sive do bele barve in se po nahajališču Edenville (New York, ZDA) imenuje [[edenit]]. Drugi pogosti minerali iz niza rogovač so [[pargasit]], [[hastingsit]] in [[čermakit]].

Nahajališča rogovače v Sloveniji so na Pohorju (Tinje) in v Savinjskih Alpah.<ref>Vidrih, R., Mikuž, V. (1995). Minerali na Slovenskem, 1. izdaja. Ljubljana: Tehniška založba Slovenije. ISBN 86-365-0184-9</ref>


==Sklici==
==Sklici==
Vrstica 46: Vrstica 55:
* Heinrich Harrer: Ich komme aus der Steinzeit. Ullstein, Frankfurt/Main 1963, ISBN 3-524-00331-1
* Heinrich Harrer: Ich komme aus der Steinzeit. Ullstein, Frankfurt/Main 1963, ISBN 3-524-00331-1


{{sci-stub}}
[[Kategorija:Silikati]]
[[Kategorija:Silikati]]
[[Kategorija:Kalcijevi minerali]]
[[Kategorija:Kalcijevi minerali]]

Redakcija: 09:37, 10. december 2010

Rogovača
Amphibole Hornblende
Splošno
KategorijaVIII. razred - Silikati,
podrazred: nitasti silikati,
skupina: amfiboli
Kemijska formulaCa2(Mg, Fe, Al)5 (Al, Si)8O22(OH)2
Lastnosti
BarvaMotno zelena, zelenkasto rjava, rjava ali črna
Kristalni habitHeksagonalen, zrnat
Kristalni sistemMonoklinski kristalni sistem
RazkolnostNepopolna s kotoma 56º in 124º
LomNeraven
Trdota5 - 6
SijajSteklast do moten
Barva črteRjavo siva
Specifična teža2,9
PleohroizemMočan
PretvorbeKlorit in epidot
Glavne vrste
Drugo imeČrni amfibol

Rogovača je niz kompleksnih nitastih silikatnih mineralov (inosilikatov) z dvojnimi verigami tetraedrov [SiO4], ki spada v skupino amfibolov.[1] Rogovača ni priznana kot samostojen mineral, njeno ime pa se v splošni rabi in na terenu nanaša na temne amfibole. Je izomorfna zmes treh molekul: kalcijevega železovega magnezijevega silikata, aluminijevega železovega magnezijevega silikata in železovega magnezijevega silikata. V zmesi so včasih prisotni tudi mangan, titan in natrij. Hidroksilna skupina je pogosto zamenjana s fluorom. Splošna formula rogovače je (Ca,Na)2–3(Mg,Fe,Al)5(Al,Si)8O22(OH,F)2. Njena trdota je 5 – 6, specifična teža pa 2,9 – 3,4. Barva je običajno motno zelena, zelenkasto rjava, rjava ali črna. Razkolna kota sta 56º in 124º. Rogovača se pogosto zamenjuje z avgitom in biotitom, ki sta črne barve in se nahajata v granitu in čarnokitu.

Izvor imena

Beseda rogovača izvira iz njenega nemškega imena Hornblende, ki je sestavljeno iz besed Horn - rog ali roževina in Blende - svetlica. Izraza svetlica in sijajnik se pogosto uporabljata za minerale z blestečim nekovinskim sijajem na primer za zinkovo svetlico (sfalerit, ZnS) in svinčev sijajnik (galenit, PbS).

Nahajališča

Rogovača je pomembna sestavina mnogih magmatskih in metamorfnih kamnin, na primer granita, sienita, gabra, bazalta, andezita, gnajsa in skrilavcev in glavni mineral amfibolov. Zelo temno rjave do črne rogovače, ki vsebujejo titan, se običajno imenujejo bazaltske rogovače, ker so zelo pogosto sestavine bazaltov in njim sorodnih kamnin. Rogovača hitro prepereva v klorit in epidot. Različek rogovače, ki vsebuje manj kot 5% železovih oksidov, je sive do bele barve in se po nahajališču Edenville (New York, ZDA) imenuje edenit. Drugi pogosti minerali iz niza rogovač so pargasit, hastingsit in čermakit.

Nahajališča rogovače v Sloveniji so na Pohorju (Tinje) in v Savinjskih Alpah.[2]

Sklici

  1. Mindat [1]
  2. Vidrih, R., Mikuž, V. (1995). Minerali na Slovenskem, 1. izdaja. Ljubljana: Tehniška založba Slovenije. ISBN 86-365-0184-9

Vir

  • C.S. Hurlbut, C. Klein, 1985, Manual of Mineralogy, 20. izdaja, John Wiley and Sons, New York, str. 416-417, ISBN 0-471-80580-7
  • B. E. Leake in sodelavci (1997): Nomenclature of amphiboles: report of the Subcommittee on Amphiboles of the International Mineralogical Association, Commission on New Minerals and Mineral Names. Can. Mineral. 35, str. 219–246.
  • B. E. Leake in sodelavci (2003): Nomenclature of amphiboles: additions and revisions to the International Mineralogical Association’s 1997 recommendations. Can. Mineral. 41, str. 1355–1362.
  • Burke, E.A.J., Leake, B.E.: Named Amphiboles: A new category of amphiboles recognized by the international mineralogical association (IMA), and the proper order of prefixes to be used in amphibole names. Can. Mineral. Vol. 42, str. 1881–1883 (2004)
  • Oberti, R. in sodelavci (2008): Potassic-aluminotaramite form Sierra de los Filabres, Spain; European Journal of Mneralogy 20, str. 1005-1010
  • Paul Ramdohr, Hugo Strunz: Lehrbuch der Mineralogie (16. izdaja), Ferdinand Enke Verlag (1978), ISBN 3-432-82986-8
  • Edition Dörfler: Mineralien Enzyklopädie, Nebel Verlag, ISBN 3-89555-076-0
  • Heinrich Harrer: Ich komme aus der Steinzeit. Ullstein, Frankfurt/Main 1963, ISBN 3-524-00331-1