Palček v čedri: Razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
odstranjenih 840 zlogov ,  pred 11 leti
Članek je bil spremenjen toliko, kolikor ni ustrezal slovničnim in slogovnim zahtevam slovenskega jezika ter Wikipedije.
m (pnp, replaced: slovenskaslovenska AWB)
(Članek je bil spremenjen toliko, kolikor ni ustrezal slovničnim in slogovnim zahtevam slovenskega jezika ter Wikipedije.)
[[Slika:Palček.JPG|thumb|right|150px|]]
'''Palček v čedri je''' [[Slovenci|slovenska]] [[ljudska pripovedka]]. Prvič je kot samostojna pripovedka oziroma knjiga izšla leta [[1959]], ko jo je zapisal [[Lojze Zupanc]] in ilustriral [[Jože Ciuha]].
 
== Kratka vsebina ==
V Dolu, majhni vasici pod Menino, je v stari hiši živel [[dedek]], ki ni imel ne žene ne otrok. Dokler je še bil mlad, je pridno delal in je imel dovolj denarja za življenje, ko pa se je pa postaral in je obnemogel, ni imel žive duše, ki bi mu pomagala, zato je dedekbil pogosto bil lačen. Ni imel ničesar razen [[čedre*,]] ampakvendar tudi za tobakpa ni imel denarja. Nekega dne je dedek spet bil lačen in je zajokal da ko bi mu vsaj kdo pomagal in mu dal skorjico kruha, pa četudi bi bilo kruha tako malo kolikor bi nesel [[palček]]. Dedek še ni dobro niti izgovoril ko se je pod posteljo pojavil palček in mu prinesel kruha da dedek ne umre od gladu. Ko se je dedek nasitil je poprosil palčka da ostane pri njemu. Palček mu je pa odgovoril da bi ostal,zanjo ampak da ga zelo zebe. Ko je dedek to slišal, vzel je v roke svojo pipo zakupil tobak, odprl čedrni pokrovček in v čedri postlal palčku s suhim listjem in položil palčka vanjo, da je takoj zaspal.
Kadar je bil poslej dedek lačen, je prebudil palčka in ga iztresel iz čedre. Ta je pa vedno pohitel v svoj podzemski grad in prinesel dedku, kar si je poželel. Tako je dedek imel vsega na pretek, le [[mleka]] ni imel. Tega pa mu ni dobri palček ni mogel dati. Zato mu je nekega dne prinesel [[zlat novčič]] in mu rekel da naj gre in si za zlatnik kupi kozo, pa bo imel tudi mleka.
Drugo jutro je dedek navsezgodaj vstal in se odpravil na semenj po kozo in s seboj vzel palčka, katerega je nesel v čedri. Na semnju bi mnogi bili radi kupili čedro, ampak im je dedek povedal da čedra ni naprodaj. Na koncu je dedek našel kozo ki mu je bila všeč, plačal zanjo zlatnik in jo odgnal domov. Po tem je imel do konca svojega življenja zadosti kruha in kozjega mleka. Ko pa je umrl, so ga vaščani pokopali in odnesli iz njegove hiše vse, kar je bilo še uporabno, le stare čedre ni nihče maral. Vrgli so jo v kot, kjer mogoče še danes leži. Vesel bo tisti, ki jo bo našel, kajti v njej mogoče še zdaj spi palček, ki prinaša [[srečo]].
 
Nekega dne je dedek spet bil lačen in je zajokal, da bi mu vsaj kdo pomagal in mu dal skorjico kruha, pa četudi bi bilo kruha tako malo, kolikor bi nesel [[palček]]. Dedek še ni tega niti dobro izgovoril, ko se je izpod postelje pojavil palček in mu prinesel kruha. Ko se je nasitil, je poprosil palčka, da bi ostal pri njemu. Palček mu je odgovoril, da bi ostal, ampak da ga zelo zebe. Ko je dedek to slišal, je vzel v roke svojo pipo za tobak, odprl čedrni pokrovček in v čedri postlal palčku s suhim listjem. Palčka je položil vanjo in ta je takoj zaspal.
* [[čedra]] = lesena pipa s kratko cevjo in pokrovčkom
 
Kadar je bil poslej dedek lačen, je prebudil palčka in ga iztresel iz čedre., Tada je pa vedno pohitel v svoj podzemski grad in prinesel dedku, kar si je poželel. Tako je dedek imel vsega na pretek, le [[mleko|mleka]] ni imel. Tega- patega mu ni dobri palček ni mogel dati. Zato mu je nekega dne prinesel [[zlat novčič]] in mu rekel da, naj gre in si za zlatnik kupi kozo, pada bo imel tudi mleka. Drugo jutro je dedek navsezgodaj vstal ter se odpravil na semenj po kozo in s seboj v čedri nesel palčka. Na semnju so mnogi hoteli kupiti njegovo čedro, ampak dedek je vsakemu povedal, da ni naprodaj. Naposled je dedek našel kozo, ki mu je bila všeč, plačal zanjo zlatnik in jo odpeljal domov. Od takrat je imel do konca življenja zadosti kruha in kozjega mleka.
== Liki ==
 
Ko je umrl, so ga vaščani pokopali in odnesli iz njegove hiše vse, kar je bilo uporabnega, le stare čedre ni nihče maral. Vrgli so jo v kot, kjer mogoče še danes leži. Vesel bo tisti, ki jo bo našel, kajti v njej mogoče še zdaj spi palček, ki prinaša srečo.
Glavni [[književni lik]] je palček katerega ime je neznano in ima vlogo [[junaka]]. Njegovo junaštvo se pokaže v pripovedki ko lačnem dedku, ki nima nikogar, priskoči na pomoč in mu prinese kruha. Palčki imajo v različnih pravljicah različne pomene. Tako kot vile, so lahko tudi palčki dobri ali hudobni. Naš palček spada med tiste ki ljudjem pomagajo.
 
* [[''čedra]] = lesena pipa s kratko cevjo in pokrovčkom''
Dedek je živel svoje življenje čisto sam, ni imel ne žene ne otrok. Ko se je postaral in je obnemogel, ni imel nikogar da bi skrbel zanj. Zaradi tega, je dedek pogosto bil lačen. Ko mu je en dan na pomoč priskočil majhen palček in mi prinesel kruha je dedek bil zelo vesel. Kasneje mu je tudi bil zelo hvaležen in ga je celo pozval da naj ostane živeti pri njem.
 
== Analiza pripovedkeLiki ==
Glavni [[književniliterarni lik]] je palček, kateregačigar ime je neznano in ima vlogo [[junaka]]. NjegovoJe junaštvoizrazito sepozitivni pokaže v pripovedkijunak, kosaj lačnem dedku, ki nima nikogar, priskoči na pomoč in mu prinese kruha. Palčki imajo v različnih pravljicah različne pomenevloge. Tako kot vile, so lahko tudi palčki dobri ali hudobni. Naš palček spada med tiste ki ljudjem pomagajo.
 
Dedek je živel svoje življenje čisto sam, ni imel ne žene ne otrok. Ko se je postaral in je obnemogel, ni imel nikogar, daki bi skrbel zanj. Zaradi tega,Zato je dedekbil pogosto bil lačen. Ko mu je en dan na pomoč priskočil majhen palček in mi prinesel kruha, je dedek bil zelo vesel. Kasneje mu je tudi bil zeloin hvaležen inter ga je celo pozvalpovabil, da naj ostane živetiživi pri njem.
Pripovedka ima nekatere tipične značilnosti [[ljudskih pripovedk]]. [[Književni čas]] ni točno določen. [[Književni prostor]] pa je v Dolu, majhni vasici pod Menino. Vsi liki so brez imen, poimenovani so samo s funkcijami (dedek, palček, mešetar, prvi sejmar, drugi sejmar). Prav tako se pojavlja nasprotje dobro – slabo (palček - vaščani). Pripovedka ima tipičen konec, ko dobro zmaga nad slabim, dedek več nikoli ni lačen in živi srečno do konca svojega življenja. Palček predstavlja dobro, saj reši dedka pred lakoto in smrtjo, ter mu podari novo, drugačno in bogatejše življenje.
 
== Analiza pripovedke ==
Pripovedka ima nekatere tipične značilnosti [[ljudska pripovedka|ljudskih pripovedk]].: [[Književniknjiževni čas]] ni točno določen., [[Književniknjiževni prostor]] pa je: dogaja se v Dolu, majhni vasici pod Menino. Vsi liki so brez imen, poimenovani so samo s funkcijami (dedek, palček, mešetar, prvi sejmar, drugi sejmar). Prav tako se pojavlja nasprotje dobro – slabo (palček - vaščani). Pripovedka ima tipičen pravljični konec, kosaj dobro zmaga nad slabim, dedek ni več nikoli ni lačen in živije živel srečno do konca svojega življenja. Palček predstavlja dobro, saj rešije rešil dedka pred lakoto in smrtjo, ter mu podariomogočil novo, drugačno in bogatejše življenje.
 
== Interpretacija dela ==
; Interpretacija književnega dela po [[Vladimir J. Propp|Vladimirju J. Proppu]]
Izhodiščna situacija pripovedke je življenje dedka, ki je že zelo star in obnemogel ter nima nikogar, ki bi skrbel zanj. Nato pride junak, v našem primeru [[palček]], ki želi obstoječo situacijo spremeniti. Dedku prinese kruh, mu pomaga in ga za vedno reši lakote.
 
Interpretacija književnega dela po [[Vladimirju J. Proppu]]: Izhodiščna situacija pripovedke je življenje dedka, ki je že zelo star in obnemogel, ter nima nikogar ki bi skrbel zanj. Nato pride [[junak]], v našem primeru [[palček]], ki želi obstoječo situacijo spremeniti. Prinese dedku kruh, mu pomaga in ga za vedno reši lakote. Palček ima skozi pripovedko karrazlične pet različnih funkcijfunkcije, ki vplivajo na dogajanja v pripovedki. Prvič, palčekdogajanje: je junak, kateriki izve za nesrečo, ter poskuša pomagati dedku. V tem primeru palčka lahko tudi poimenujemo (junak žrtve. Potem), je palčekjunak, vki funkciji junaka kateri naredi dedku uslugeodhaja in mu izpolni prošnje, ali te usluge naredi zaradi svoje dobrote. V pripovedki imamo tudi palčka kot junaka kateri se vrne. Ta vrnitev poteka v enakih oblikah kot prihod, palčekvrača (gre v svoj podzemski svet po kruh in se takoj vrača nazaj k dedku in čedri.), Pravljicaje tudijunak, prikazuje palčka kot junaka katerem naložijo težko nalogo. To seki zgodine kozmore palčekvsega (ni mogel dedku prinesti mleka in mu izpolniti to prošnjo), ampaka se je vseeno znašalznajde in(dedku dedkuje prinesel zlati novčič, da si je lahko kupil kozo. Palček je tudi [[čudežni pomočnik]] ki se v pravljico vključi kot dar, saj z njegovo pomočjo dedek ima popolnoma novo, drugačno življenje).
 
== Motivno-tematske povezave ==
[[Slika:Price-iz-davnine.jpg|thumb|right|50px|]]
[[Slika:Palček v čedri.jpg |thumb|right|100px|]]
*[[Deklica in palčki]] (zapisal [[Lojze Zupanc]])
*[[Palčki pomagalčki]] (zapisal Lojze Zupanc)
*[[Sinček palček]]
*[[Palček]], ([[Brata Grimm]] )
*[[Peter Pan]], ([[J.M.Barrie]] )
*[[Palčica]], ([[Hans Christian Andersen]] )
*[[Šuma Striborova]], (Priče iz davnine), ([[Ivana Brlić Mažuranić]] )
 
== Izdaje ==
 
== Viri ==
*Zupanc, Lojze (1959): Palček v čedri, Mladinska knjiga, Ljubljana
 
== Literatura ==
304

urejanja

Navigacijski meni