Operjenost: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
m ref
KocjoBot (pogovor | prispevki)
m →‎Viri in reference: zamenjava predloge, replaced: {{refsez}} → {{opombe}}
Vrstica 13: Vrstica 13:


==Viri in reference==
==Viri in reference==
{{refsez}}
{{opombe}}
* John Gooders (1998). ''Ptiči Slovenije in Evrope''. Ljubljana: [[Založba Mladinska knjiga]]. ISBN 86-11-15017-1
* John Gooders (1998). ''Ptiči Slovenije in Evrope''. Ljubljana: [[Založba Mladinska knjiga]]. ISBN 86-11-15017-1



Redakcija: 21:54, 15. oktober 2010

Sezonske razlike v operjenosti pri Lagopus mutus (belka): zimska (bela) in poletna (temna) operjenost

Operjenost ptice pomeni, da je njeno telo poraslo s perjem. Izraz se nanaša na to kako je perje razporejeno na ptici, na njegove vzorce in barvo. Obstajajo tri vrste perja. najbližje telesu je mehko puhasto perje, ki ščiti ptico pred mrazom. Nad njim je togo krovno perje, ki je kratko in okroglo in daje ptici aerodinamično obliko. Na krilih in repu je daljše letalno perje, ki omogoča ptici vzlet, let, spreminjanje smeri in pristanek[1].

Obarvanost perja

Poznavanje sprememb v obarvanosti perja pomaga pri določevanju ne le posameznih vrst ptic, ampak tudi pri določevanju posameznega ptiča, njegove starosti in spol.

Samec - samica

Samica mora zaradi valjenja biti čim manj opazna v okolju, zato so pri večini vrst, ki gnezdijo na tleh rjave barve. Samice duplarjev (črna žolna, detel, ...) nimajo take potrebe po prikrivanju, zato so si samci in samice precej podobni.

Starost

Pri veči vrst ptičev trajajo razlike v obarvanosti glede na starost le nekaj tednov pri mladičih. Pri nekaterih vrstah pa obstajajo te razlike tudi nekaj let. Z drugačno obarvanostjo perja ptica pokaže, da je spolno zrela in da je pripravljena na gnezdenje.

Sezonske razlike

Sezonske razlike v obarvanosti se pojavljajo predvsem pri tistih vrstah, ki živijo v različnih habitatih v različnih obdobjih. Pri belki pozimi oba spola postaneta popolnoma bela. To omogoča preživetje v zimskih mesecih. S poletnimi barvami pa je barva perja prilagojena okolici v katerem živi.

Viri in reference

  1. Encikopedija Živali. 2007. Ljubljana, Založba Modita, 246 str. ISBN 978-961-6581-14-1