Mark Lazarevič Levi: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Lojzka (pogovor | prispevki)
Brez povzetka urejanja
 
Lojzka (pogovor | prispevki)
Brez povzetka urejanja
Vrstica 1: Vrstica 1:
'''Mark Lazarevič Levi''' (1888 - 1973) se je rodil v družini bogate judovske družine. Vsestranski človek, katerega življenjski [[moto]] je bil, da je treba poiskusiti vse. Kot [[pisatelj]] je za seboj pustil le eno delo: ''Zgodba s kokainom'' (1934). [[Roman]] je bil prvič objavljen v pariški reviji. Ko je bil roman leta 1989 objavljen v riški reviji ''Vrelec'' ([[rusko]]: Родник), je vprašanje o avtorju zopet postalo aktualno. Dolgo časa je prevladovala teorija, da je avtor romana [[Vladimir Nabokov]]. Na "sled" so pravemu avtorju pa so prišli potem, ko so ugotovili, da gre za izredno avtobiografsko delo in so med maturanti zasebne [[gimnazija|gimnazije]] P.F. Krejmana v [[Moskva|Moskvi]] našli kar nekaj sovpadajočih priimkov tako dijakov kot profesorjev. Junak romana se je tako kot avtor vpisal na Moskovsko pravno fakulteto. Skrivnostnega avtorja so potem, ko so iz [[Moskovska univerza |Moskovske univerze]] dobili njegovo kartoteko iz leta 1952, v kateri je zapisano, da je kasneje neki [[Mark Levi]] predaval Erevanski pedagoški fakulteti.
'''Mark Lazarevič Levi''' (1888 - 1973) se je rodil v družini bogate judovske družine. Vsestranski človek, katerega življenjski [[moto]] je bil, da je treba poiskusiti vse. Kot [[pisatelj]] je za seboj pustil le eno delo: ''Zgodba s kokainom'' (1934), objavljen pod psevdonimom [[Mihail Agejev]]. [[Roman]] je bil prvič objavljen v pariški reviji. Ko je bil roman leta 1989 objavljen v riški reviji ''Vrelec'' ([[rusko]]: Родник), je vprašanje o avtorju zopet postalo aktualno. Dolgo časa je prevladovala teorija, da je avtor romana [[Vladimir Nabokov]]. Na "sled" so pravemu avtorju pa so prišli potem, ko so ugotovili, da gre za izredno avtobiografsko delo in so med maturanti zasebne [[gimnazija|gimnazije]] P.F. Krejmana v [[Moskva|Moskvi]] našli kar nekaj sovpadajočih priimkov tako dijakov kot profesorjev. Junak romana se je tako kot avtor vpisal na Moskovsko pravno fakulteto. Skrivnostnega avtorja so potem, ko so iz [[Moskovska univerza |Moskovske univerze]] dobili njegovo kartoteko iz leta 1952, v kateri je zapisano, da je kasneje neki [[Mark Levi]] predaval Erevanski pedagoški fakulteti.





Redakcija: 14:20, 22. oktober 2005

Mark Lazarevič Levi (1888 - 1973) se je rodil v družini bogate judovske družine. Vsestranski človek, katerega življenjski moto je bil, da je treba poiskusiti vse. Kot pisatelj je za seboj pustil le eno delo: Zgodba s kokainom (1934), objavljen pod psevdonimom Mihail Agejev. Roman je bil prvič objavljen v pariški reviji. Ko je bil roman leta 1989 objavljen v riški reviji Vrelec (rusko: Родник), je vprašanje o avtorju zopet postalo aktualno. Dolgo časa je prevladovala teorija, da je avtor romana Vladimir Nabokov. Na "sled" so pravemu avtorju pa so prišli potem, ko so ugotovili, da gre za izredno avtobiografsko delo in so med maturanti zasebne gimnazije P.F. Krejmana v Moskvi našli kar nekaj sovpadajočih priimkov tako dijakov kot profesorjev. Junak romana se je tako kot avtor vpisal na Moskovsko pravno fakulteto. Skrivnostnega avtorja so potem, ko so iz Moskovske univerze dobili njegovo kartoteko iz leta 1952, v kateri je zapisano, da je kasneje neki Mark Levi predaval Erevanski pedagoški fakulteti.



Zunanje povezave

Zgodba s kokainom v originalu