Zlata Volarič: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Klemen Kocjancic (pogovor | prispevki)
m Članek je bil spremenjen toliko, kolikor ni ustrezal slovničnim in slogovnim zahtevam slovenskega jezika ter Wikipedije.
Vrstica 2: Vrstica 2:


== Življenje ==
== Življenje ==
S starši se je selila preko Haloz v Prekmurje – v vas Kamovci. Drugo svetovno vojno je celotna družina preživela v taborišču. Po povratku je Zlata v takratni Dolnji Lendavi končala nižjo gimnazijo in učiteljišče v Mariboru. Delovna pot je »vaško učiteljico« popeljala v Turnišče, Čentibo, Petišovce in nazadnje v Lendavo, kjer je ob delu končala [[Pedagoška akademija v Mariboru|Pedagoško akademijo v Mariboru]]. Na tej akademiji se je izšolala za predmetno učiteljico slovenščine, srbohrvaščine in ruščine. Obvladala je tudi nemški in madžarski jezik. Od tam se je z možem Jožetom in s hčerko leta 1965 preselila v Kranj, kjer je do upokojitve učila slovenščino na O.Š. dr. F. Prešerna. Družina je nato vseskozi živela na Kokrici.
Družina se je selila v [[Haloze]] in nato v [[Prekmurje]] – v vas [[Kamovci]]. Med [[druga svetovna vojna|drugo svetovno vojno]] so bili odpeljani v [[koncentracijsko taborišče]]. Po povratku je Zlata v takratni [[Dolnja Lendava|Dolnji Lendavi]] končala nižjo gimnazijo in učiteljišče v Mariboru. Delovna pot je "vaško učiteljico" popeljala v [[Turnišče]], [[Čentiba|Čentibo]], [[Petišovci|Petišovce]] in nazadnje v [[Lendava|Lendavo]], kjer je ob delu končala [[Pedagoška fakulteta v Mariboru|Pedagoško akademijo v Mariboru]] (smer [[slovenščina]], [[srbohrvaščina]] in [[ruščina]]). Obvladala je tudi [[nemščina|nemški]] in [[madžarščina|madžarski jezik]]. Od tam se je z možem [[Jože Volarič|Jožetom]] in s hčerko leta [[1965]] preselila v [[Kranj]], kjer je do upokojitve učila slovenščino na [[France Prešeren|dr. Franceta Prešerna]]. Družina je nato živela na [[Kokrica|Kokrici]].

Zlata Volarič je po bolezni umrla v [http://www.klinika-golnik.si/ bolnišnici Golnik] 17. novembra 2008. Pokopana je na pokopališču na Kokrici, nedaleč od cerkve, kjer na zidovih visi njen [[križev pot]].


== Delo ==
== Delo ==
S slikarstvom se je uradno ukvarjala od leta 1976, razstavo pa je imela tudi v Zagrebu [[NAIVI 77]], od dveh razstavljenih slik je eno odkupila [[galerija Primitivne umjetnosti v Zagrebu]]. Sicer pa je razstavljala sama in predvsem z možem Jožetom Volarič in imela vsega skupaj 90 samostojnih in 310skupinskih razstav. Razstavljala je po številnih krajih v Sloveniji in tudi v tujini…
S slikarstvom se je uradno ukvarjala od leta [[1976]]. Razstavljala je sama, skupaj z možem ter na skupinskih razstavah po [[Slovenija|Sloveniji]] in v tujini (skupaj devetdeset samostojnih in tristo deset skupinskih razstav).


Od 1989 leta je bila članica [[Društvo slovenskih pisateljev|Društva slovenskih pisateljev]]. Ilustrirala je svoje in moževe knjige in občasno tudi drugim. Veliko je sodelovala z raznimi revijami in radiji, ki so ji objavili pravljice, humoreske, otroške pesmi, ljubezenske zgodbe, črtice in [[haikuje]]. Navadno so objavljeni teksti ilustrirani z njenimi risbami. Seznam njenih knjig je razviden v evidenci [[Narodna in univerzitetna knjižnica|NUK]]-a v Ljubljani.
Od leta [[1989]] je bila članica [[Društvo slovenskih pisateljev|Društva slovenskih pisateljev]]. Ilustrirala je povečini svoje oziroma moževe knjige, občasno tudi druge. Pisala je romane, kriminalke, pravljice, humoreske, otroške pesmi, ljubezenske zgodbe, črtice in [[haikuje]] ... Objavljala je v različnih revijah in na radijih.


Njena dela obsegajo več kot sto naslovov v različnih literarnih zvrsteh. Vsako svojo knjigo je opremila tudi s svojimi ilustracijami. Tukaj so predstavljeni le nekateri naslovi iz vsake zvrsti.
Zlata Volarič je umrla za zahrbtno boleznijo v [[bolnišnici Golnik]] dne: 17. november 2008. Pogreb je bil 20. novembra ob 15. uri na pokopališču na Kokrici... nedaleč od cerkve kjer v prižnici na zidovih visi posvečen njen [[Križev pot]] - 15 risb.


== Bibliografija ==
== Bibliografija ==
=== Dela za odrasle ===
Njena dela obsegajo več kot sto naslovov v različnih literarnih zvrsteh. Vsako svojo knjigo je opremila tudi s svojimi ilustracijami. Tukaj so predstavljeni le nekateri naslovi iz vsake zvrsti.

=== Literatura za odrasle ===
; Romani
; Romani
* Koraki - Založba Kmečki glas Ljubljana – 1981
* ''Koraki'' - Založba [[Kmečki glas]] [[Ljubljana]][[1981]]
* ''Neizpeta pesem'' - [[1992]]

* ''Bil je prvi pomladni dan''[[1996]]
Vsi ostali romani so izdani v samozaložbi Jožeta Volariča - vsak naslov v 200 izvodih.
* ''Rajana z drugačnega konca'' - [[1999]]
* Neizpeta pesem - 1992
* ''Ujete smeri''[[2001]]
* Bil je prvi pomladni dan – 1996
* ''Koraki za očetom''[[2004]]
* Rajana z drugačnega konca - 1999
* ''Svet brez laži''[[2006]]
* Ujete smeri – 2001
Vsi romani (razen prvega) so izdani v samozaložbi Jožeta Volariča - vsak naslov v dvesto izvodih.
* Koraki za očetom – 2004
* Svet brez laži – 2006


; Kriminalke
; Kriminalke
* Suhec in debeluh - 1992
* ''Suhec in debeluh'' - 1992
* [[Zvezdni utrinki]] - 1999
* ''Zvezdni utrinki'' - 1999


; Humoreske
; Humoreske
* Ti in jaz - 1991
* ''Ti in jaz'' - [[1991]]
* Let brez perutnic – 1996
* ''Let brez perutnic'' – 1996
* Odstrti lesk – 2002
* ''Odstrti lesk''[[2002]]


; Zgodbe
; Zgodbe
* Sreča? Da, ali tudi ne ( založila Literarna sekcija ISKRA, Kranj – 1985 )
* ''Sreča? Da, ali tudi ne'' (založila Literarna sekcija ISKRA, Kranj – [[1985]])
*V objemu ljubezni – 1998
* ''V objemu ljubezni''[[1998]]
* Ograjene želje - 2003
* ''Ograjene želje'' - [[2003]]
* Pogled na rob - 2004
* ''Pogled na rob'' - 2004


; Haiku pesmi
; Haiku pesmi
* Skrita pesem - 1997
* ''Skrita pesem'' - [[1997]]
* Kje cveti mak – 1998
* ''Kje cveti mak''[[1998]]
* [[Lastovičji let]] - 2001
* ''Lastovičji let'' - 2001
=== Otroška literatura ===
=== Dela za otroke ===
* ''Peti korak'', (povesti za peti razred, Založba Kmečki glas) 1988
* ''Peti korak'', povesti za peti razred, Založba Kmečki glas – [[1988]]
* ''Polet čez svet'', (otroške zgodbe) – 1991.
* ''Polet čez svet'', otroške zgodbe – 1991.
* ''Po stopnicah k soncu'', (roman za najstnike) – 1995
* ''Po stopnicah k soncu'', roman za najstnike – [[1995]]
* ''Neslišni koraki'', (detektivka za otroke) – 1995
* ''Neslišni koraki'', detektivka za otroke – 1995
* ''Ples čudežev'', (pravljice) – 1996
* ''Ples čudežev'', pravljice – 1996
* ''Vrtinec otroštva'', (pravljice) – 1998
* ''Vrtinec otroštva'', pravljice – 1998
* ''Lučke v mislih'', (pravljice) – 2003, (50 izvodov)
* ''Lučke v mislih'', pravljice – 2003, (50 izvodov)
* ''Cvetje iz črk'', ( zgodbe za otroke, Gorica; Zadruga Goriška Mohorjeva, 2005. – (Pastirčkova knjižnica; 21) V knjigi je 93 njenih z roko pisanih zgodb za otroke, vsaka ima svojo ilustracijo. Omenjene zgodbe je več let objavljala revija Pastirček.
* ''Cvetje iz črk'', zgodbe za otroke, [[Gorica]]; [[Mohorjeva družba|Goriška Mohorjeva]], [[2005]]. – (Pastirčkova knjižnica; 21) V knjigi je triindevetdeset njenih z roko pisanih zgodb za otroke, vsaka je ilustrirana. Omenjene zgodbe je več let objavljala revija Pastirček.


; Zvočne kasete
[[RTV Slovenija]], Založba kaset in plošč, ji je 1998. leta, založila kaseto šestih pravljic - z naslovom: ''[[Prijazni škrati – Lahko noč otroci]]''
* [[RTV Slovenija]], Založba kaset in plošč, ji je leta 1998 založila kaseto šestih pravljic z naslovom: ''Prijazni škrati – lahko noč, otroci''


== Viri ==
== Viri ==

Redakcija: 15:46, 2. oktober 2010

Zlata Volarič, slovenska pesnica, pisateljica in ilustratorka, * 26. januar 1930, Maribor, † 17. november 2008, Kranj.

Življenje

Družina se je selila v Haloze in nato v Prekmurje – v vas Kamovci. Med drugo svetovno vojno so bili odpeljani v koncentracijsko taborišče. Po povratku je Zlata v takratni Dolnji Lendavi končala nižjo gimnazijo in učiteljišče v Mariboru. Delovna pot je "vaško učiteljico" popeljala v Turnišče, Čentibo, Petišovce in nazadnje v Lendavo, kjer je ob delu končala Pedagoško akademijo v Mariboru (smer slovenščina, srbohrvaščina in ruščina). Obvladala je tudi nemški in madžarski jezik. Od tam se je z možem Jožetom in s hčerko leta 1965 preselila v Kranj, kjer je do upokojitve učila slovenščino na OŠ dr. Franceta Prešerna. Družina je nato živela na Kokrici.

Zlata Volarič je po bolezni umrla v bolnišnici Golnik 17. novembra 2008. Pokopana je na pokopališču na Kokrici, nedaleč od cerkve, kjer na zidovih visi njen križev pot.

Delo

S slikarstvom se je uradno ukvarjala od leta 1976. Razstavljala je sama, skupaj z možem ter na skupinskih razstavah po Sloveniji in v tujini (skupaj devetdeset samostojnih in tristo deset skupinskih razstav).

Od leta 1989 je bila članica Društva slovenskih pisateljev. Ilustrirala je povečini svoje oziroma moževe knjige, občasno tudi druge. Pisala je romane, kriminalke, pravljice, humoreske, otroške pesmi, ljubezenske zgodbe, črtice in haikuje ... Objavljala je v različnih revijah in na radijih.

Njena dela obsegajo več kot sto naslovov v različnih literarnih zvrsteh. Vsako svojo knjigo je opremila tudi s svojimi ilustracijami. Tukaj so predstavljeni le nekateri naslovi iz vsake zvrsti.

Bibliografija

Dela za odrasle

Romani

Vsi romani (razen prvega) so izdani v samozaložbi Jožeta Volariča - vsak naslov v dvesto izvodih.

Kriminalke
  • Suhec in debeluh - 1992
  • Zvezdni utrinki - 1999
Humoreske
  • Ti in jaz - 1991
  • Let brez perutnic – 1996
  • Odstrti lesk2002
Zgodbe
  • Sreča? Da, ali tudi ne (založila Literarna sekcija ISKRA, Kranj – 1985)
  • V objemu ljubezni1998
  • Ograjene želje - 2003
  • Pogled na rob - 2004
Haiku pesmi
  • Skrita pesem - 1997
  • Kje cveti mak1998
  • Lastovičji let - 2001

Dela za otroke

  • Peti korak, povesti za peti razred, Založba Kmečki glas – 1988
  • Polet čez svet, otroške zgodbe – 1991.
  • Po stopnicah k soncu, roman za najstnike – 1995
  • Neslišni koraki, detektivka za otroke – 1995
  • Ples čudežev, pravljice – 1996
  • Vrtinec otroštva, pravljice – 1998
  • Lučke v mislih, pravljice – 2003, (50 izvodov)
  • Cvetje iz črk, zgodbe za otroke, Gorica; Goriška Mohorjeva, 2005. – (Pastirčkova knjižnica; 21) V knjigi je triindevetdeset njenih z roko pisanih zgodb za otroke, vsaka je ilustrirana. Omenjene zgodbe je več let objavljala revija Pastirček.
Zvočne kasete
  • RTV Slovenija, Založba kaset in plošč, ji je leta 1998 založila kaseto šestih pravljic z naslovom: Prijazni škrati – lahko noč, otroci

Viri

{{subst:#if:Volarič, Zlata|}} [[Kategorija:{{subst:#switch:{{subst:uc:1930}}

|| UNKNOWN | MISSING = Neznano leto rojstva {{subst:#switch:{{subst:uc:2008}}||LIVING=(živeči ljudje)}}
| #default = Rojeni leta 1930

}}]] [[Kategorija:{{subst:#switch:{{subst:uc:2008}}

|| LIVING  = Živeči ljudje
| UNKNOWN | MISSING  = Neznano leto smrti
| #default = Umrli leta 2008

}}]]