Avia Band: Razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
dodanih 10 zlogov ,  pred 11 leti
m
m (pnp, replaced: {{otheruses → {{drugipomeni)
 
== Zgodovina ==
Začetek delovanja skupine sega kar precej v preteklost, natančneje v leto 1982, ko so takrat še osnovnošolci Aleš Turnšek (alias Turi - pevec), Dragan Topič in Igor Kulašič, ustanovili band - pod mentorstvom takratnega "»tovariša"« za glasbo na [[Osnovna šola Trnovo|OŠ Trnovo]], ki je menil, da imajo fantje velik potencial.
V času svojega obstoja je skupina ustvarila mnogo lastnih skladb in se lahko pohvali z obširno [[Diskografija|diskografijo]]. Njena glasba sodi v sfero komercialnega [[popularna glasba|popa]]. Največji hit je prav gotovo skladba »[[Pandorina skrinjica]]«, za katero obstaja tudi angleška [[remiks]] verzija z naslovom ''Pandora's box''. Ta skladba je predstavljala prelomnico v razvoju skupine, kajti z njo se je le-ta leta 1994 prebila na prva mesta skoraj vseh slovenskih radijskih postaj.
 
Od takrat je skupina dejavno delovala na sceni slovenske pop glasbe. Tako je že naslednjega leta (1995) uspešno nastopila na izboru za slovensko [[Pesem Evrovizije|evrovizijsko popevko]] [[EMA 1995]]. S skladbo »Vsaj še trenutek« se je uvrstila na tretje mesto, sama pesem pa se je po sledeh ''Pandore'' zopet "»sprehodila"« po vrhovih slovenskih glasbenih lestvic. Ob tem pa je bila tudi ena največkrat slišanih skladb v TV-oddaji Karaoke na [[Radiotelevizija Slovenija|Televiziji Slovenija]], ki jo je vodila priljubljena voditeljica in pevka [[Deja Mušič]]. Podobne uspehe so nato doživljale tudi skladbe »Greva v Katrco«, »Glej«, »Podarimo poljub« ipd., ki so leta 1994 izšle na CD-ju z naslovom ''A hočeš me al' ne''.
 
V glasbenem smislu zelo dovršen je bil tudi album ''Dve sonci'', ki je izšel leta 1996. Na tej zgoščenki so bile "»udarne"« skladbe kot npr. [[rock]] balada »Rdeči šal«, balada za [[saksofon]] z naslovom »Teleskop« (v kateri so si del besedila "»sposodili"« pri [[France Prešeren|Prešernovi]] pesmi »Pod oknom«) ter "»aranžmajsko"« močna skladba »Tebe si želim«. Za naštete pesmi so posneli tudi [[videospot]]e.
 
Skupina je v letih 1996–1999 veliko nastopala na raznih prireditvah doma in v tujini. Doživela je tudi nekaj kadrovskih sprememb. Spomladi leta 1998 so člani skupine posneli nekaj novih skladb, npr. »Ljubezen na prvi pogled«, »Mala moja« ter (ob pomoči avtorskega tandema [[Matjaž Vlašič|Matjaža]] in [[Urša Vlašič|Urše Vlašič]]) skladbi »Čez vse viharje« (z njo je skupina na tekmovanju v oddaji Orion na Televiziji Slovenija zasedla drugo mesto) in »Ne izdajte me«, s katero se je skupina na [[EMA_1999|EMI 1999]] uvrstila na četrto mesto. Poleg omenjenih skladb so tega 1998 nastale še nekatere druge, npr. priredba znane slovenske ''[[Dixieland|dixie]]'' uspešnice »Zemlja pleše« (avtor glasbe [[Mojmir Sepe]], avtor besedila [[Gregor Strniša]]).
360.301

urejanje

Navigacijski meni