Električni dipol: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Peterlin (pogovor | prispevki)
Peterlin (pogovor | prispevki)
razvoj po krogelnih funkcijah
Vrstica 1: Vrstica 1:
'''Električni dipol''' je par enako velikih, a nasprotno predznačenih [[električni naboj|električnih nabojev]] na neki (navadno majhni) razdalji. Električni dipol opišemo z [[električni dipolni moment|električnim dipolnim momentom]], [[vektor (matematika)|vektorsko]] količino, katere velikost je enaka produktu naboja in razdalje med nabojema, usmerjen pa je v smeri od negativnega proti pozitivnemu naboju.
'''Električni dipol''' je par enako velikih, a nasprotno predznačenih [[električni naboj|električnih nabojev]] na neki (navadno majhni) razdalji. Električni dipol opišemo z [[električni dipolni moment|električnim dipolnim momentom]], [[vektor (matematika)|vektorsko]] količino, katere velikost je enaka produktu naboja in razdalje med nabojema, usmerjen pa je v smeri od negativnega proti pozitivnemu naboju. Če sta električna naboja, ki sestavljata električni dipol, stalna, govorimo o [[permanentni dipol|stalnem]] ali [[permanentni dipol|permanentnem dipolu]], če pa sta nastala zaradi [[električna influenca|električne influence]], pa o [[inducirani dipol|induciranem dipolu]].


==Navor na dipol==
==Navor na dipol==
Vrstica 39: Vrstica 39:
:<math>\mathbf{E} = \frac{1}{4\pi\epsilon_0} \left( \frac{3 p_e \sin\theta \cos\theta}{r^3},
:<math>\mathbf{E} = \frac{1}{4\pi\epsilon_0} \left( \frac{3 p_e \sin\theta \cos\theta}{r^3},
0, \frac{p_e (1 - 3\cos^2\theta)}{r^3} \right)</math>
0, \frac{p_e (1 - 3\cos^2\theta)}{r^3} \right)</math>

==Razvoj po krogelnih funkcijah==

Dipolni člen je najnižji člen v [[razvoj po krogelnih funkcijah|razvoju]] poljubne električno nevtralne razporeditve električnih nabojev po [[krogelna funkcija|krogelnih funkcijah]]:

:<math>\phi(\mathbf{R}) = \frac{1}{4\pi\epsilon_0} \sum_{n=0}^\infty \frac{1}{R^{n+1}} \int_V r^n\, P_n(\cos\theta)\, \rho(\mathbf{r})\, d^3\mathbf{r}</math>

Pri tem je '''R''' [[radij-vektor]] od koordinatnega izhodišča do izbrane točke v prostoru, v kateri nas zanima vrednost električnega potenciala, '''r''' radij-vektor do točke, v kateri je porazdeljen naboj, &rho;('''r''') vrednost [[gostota naboja|gostote naboja]] v tej točki, &theta; kot med vektorjema '''r''' in '''R''' in ''P''<sub>n</sub>(cos &theta;) [[Legendreov polinom]]. Integracija teče po vseh točkah prostora, kjer je porazdeljen naboj.

Naravno število ''n'' je red razvoja. Prvi člen, ki ga dobimo z razvojem do ''n''=0, je monopol, ki v primeru porazdelitve naboja ustreza neto električnemu naboju in je za električno nevtralne porazdelitve enak nič. Razvoj do ''n'' = 1 da dipolni člen, razvoj do ''n'' = 2 kvadrupolni, do ''n'' = 3 oktupolni in do ''n'' = 4 sekstupolni člen.



==Glej tudi==
==Glej tudi==

Redakcija: 13:59, 23. junij 2004

Električni dipol je par enako velikih, a nasprotno predznačenih električnih nabojev na neki (navadno majhni) razdalji. Električni dipol opišemo z električnim dipolnim momentom, vektorsko količino, katere velikost je enaka produktu naboja in razdalje med nabojema, usmerjen pa je v smeri od negativnega proti pozitivnemu naboju. Če sta električna naboja, ki sestavljata električni dipol, stalna, govorimo o stalnem ali permanentnem dipolu, če pa sta nastala zaradi električne influence, pa o induciranem dipolu.

Navor na dipol

Na električni dipol z dipolnim momentom pe deluje v zunanjem električnem polju E navor M, ki je enak vektorskemu produktu električnega dipolnega momenta in jakosti električnega polja:

Navor poskuša usmeriti dipol v smer zunanjega električnega polja.

Energija dipola

Električni dipol ima v zunanjem električnem polju električno potencialno energijo We, enako negativnemu skalarnemu produktu električnega dipolnega momenta in jakosti električnega polja:

Energijsko najugodnejše stanje je tisto, v katerem je dipol usmerjen v smer zunanjega polja.


Potencial in polje dipola

Električni dipol tudi sam ustvarja električno polje. Električni potencial električnega dipola z danim električnim dipolnim momentom pe v izbrani točki prostora, določeni z radij-vektorjem r, je enak:

Električno polje izračunamo kot negativni gradient električnega potenciala:

Pri tem je r dolžina vektorja r oziroma razdalja od dipola do izbrane točke. Navadno računamo v krogelnem koordinatnem sistemu, tako da je dipol usmerjen v smer osi z. Izraza za potencial in električno polje dipola se v tem primeru zapišeta:

Navedene so koordinate Er, Eθ in Eφ. V kartezičnem koordinatnem sistemu električno polje dipola podamo s koordinatami Ex, Ey in Ez:

Razvoj po krogelnih funkcijah

Dipolni člen je najnižji člen v razvoju poljubne električno nevtralne razporeditve električnih nabojev po krogelnih funkcijah:

Pri tem je R radij-vektor od koordinatnega izhodišča do izbrane točke v prostoru, v kateri nas zanima vrednost električnega potenciala, r radij-vektor do točke, v kateri je porazdeljen naboj, ρ(r) vrednost gostote naboja v tej točki, θ kot med vektorjema r in R in Pn(cos θ) Legendreov polinom. Integracija teče po vseh točkah prostora, kjer je porazdeljen naboj.

Naravno število n je red razvoja. Prvi člen, ki ga dobimo z razvojem do n=0, je monopol, ki v primeru porazdelitve naboja ustreza neto električnemu naboju in je za električno nevtralne porazdelitve enak nič. Razvoj do n = 1 da dipolni člen, razvoj do n = 2 kvadrupolni, do n = 3 oktupolni in do n = 4 sekstupolni člen.


Glej tudi