Cimet: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Thijs!bot (pogovor | prispevki)
Thijs!bot (pogovor | prispevki)
m robot Dodajanje: arz:قرفه
Vrstica 27: Vrstica 27:
[[ang:Ofersǣwisc rind]]
[[ang:Ofersǣwisc rind]]
[[ar:قرفة]]
[[ar:قرفة]]
[[arz:قرفه]]
[[bg:Канела]]
[[bg:Канела]]
[[bn:দারুচিনি]]
[[bn:দারুচিনি]]

Redakcija: 10:36, 9. avgust 2010

Cimet je začimba, predvsem za sladke jedi.

Cimetove paličice

Začimbo pridobivajo predvsem iz dveh vrst cimetovega drevesa, iz cejlonskega (znanstveno latinsko ime Cinnamomum zeylanicum) in kitajskega (Cinnamomum cassia). Kot začimba se uporablja posušena tanka notranja plast skorje, delno kot zvite paličice, delno kot prah.

Značilno za cimetovo drevo je, da so mladi listi živo rdeči, ko se postarajo, postanejo zeleni.

Cimet je ena od najstarejših začimb. Domneva se, da so ga v Kitajski uporabljali že 3000 let pr. n. št. Od 16. do 18. stoletja je cimet veljal v Evropi za zelo drago in cenjeno začimbo. Tako je trgovec Anton Fugger leta 1530 sežgal zadolžnice Karla V., na ognju iz paličic cimeta in tako dokazal svoje ogromno bogastvo.

V Evropo so najprej prinašali cimet arabski trgovci. V 16. stoletju so Portugalci zasedli Cejlon (današnjo Šrilanko). Nato so zavojevali otok Nizozemci in na koncu Angleži. Vsi so od prebivalcev zahtevali davek v obliki cimeta.

Cimet ima tudi zdravilne učinke. V raziskavi raziskovalnega inštituta v Beltsville v ZDA (poročilo je na [1] - v nemščini), da že majhne količine cimeta v hrani zmanjšajo nivo sladkorja v krvi. Sestavina cimeta MHCP (Methylhydroxy-Chalcone-Polymer) deluje podobno kot insulin. MHPC zmanjša tudi delež maščob in holesterola v krvi.

V kulinariki se cimet uporablja za:

Zunanje povezave