Kemični svinčnik: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Klemen Kocjancic (pogovor | prispevki)
m Hitro dodajanje kategorije "Pisala" (z uporabo orodja HotCat)
Mars68 (pogovor | prispevki)
Brez povzetka urejanja
Vrstica 1: Vrstica 1:
{{slog}}
{{slog}}
[[Slika:Ballpoint-pen-parts.jpg|right|250px|thumb|Kemični svinčnik]]
'''Kemični svinčnik''' je [[pisalo]], ki ga v vsakdanjem življenju zelo veliko uporabljamo. Sestavljen je iz dveh delov, ki sta med seboj povezana in votla, ter sta po navadi iz [[plastika|plastike]]. V spodnjem delu je [[vzmet]] in spodnja polovica mine v zgornjem pa je mehanizem za premikanje mine in zgornji del mine. Kemični svinčnik ima običajno še pero za pritrditev, tako da ga lahko pritrdimo na [[papir]] ali pa suknjič. Navzven zgleda zelo preprost, če pa pogledamo bolj podrobno kmalu ugotovimo, da je zelo zapletene sestave.


V notranjosti je cevka, napolnjena s črnilom, ki ji rečemo mina oz. minica. Črnilo je lahko katerekoli [[barva|barve]], najpogosteje pa je modre. Zelo pomembno je, da se hitro posuši, saj je le tako naš rokopis čist in brez pack. Črnilo je po navadi sestavljeno iz mastnih [[barvilo|barvil]], ki so vezana na [[olein]]. Olein je maščobna [[kislina]], ki je brez barve, vonja in okusa in ni topna v vodi. Minica je na koncu zaprta z majhno kroglico. Ko pišemo se kroglica vrti in prenaša barvo iz mine na papir. Ko prenehamo s [[pisava|pisanjem]], mirujoča kroglica zaradi [[sila|sile]] [[težnost]]i zapre mino in tako preprečuje sušenje in iztek črnila.Večina kemičnih svinčnikov ima mehanizem, ki premika mino. Kadar želimo pisati, pritisnemo gumb na vrhu kemičnega svinčnika. Krmilne zareze nato potisnejo mino navzdol. Ko gumb sprostimo pa vzmet potisne mino navzgor v zobčke tulca in tako je mina v položaju za pisanje. Če kemičnega svinčnika ne bomo več uporabljali postopek ponovimo in mina skoči nazaj v ohišje svinčnika.
Kemični svinčnik je pisalo, ki ga v vsakdanjem življenju zelo veliko uporabljamo.
Sestavljen je iz dveh delov, ki sta med seboj povezana in votla, ter sta po navadi iz plastike.
Spodnji del: v njem je vzmet in spodnja polovica mine
Zgornji del: v njem je mehanizem za premikanje mine in zgornji del mine.
Kemični svinčnik ima po navadi še pero za pritrditev, tako da ga lahko pritrdimo na papir ali pa suknjič.
Navzven zgleda zelo preprost, če pa pogledamo bolj podrobno kmalu ugotovimo, da je zelo zapletene sestave.


== Zunanje povezave ==
V notranjosti je cevka, napolnjena s črnilom, ki ji rečemo mina oz. minica.
* http://www.minet.si/gradivo/seminarske/95316Output.pdf
Črnilo je lahko katerekoli barve, najpogosteje pa je modre.
* http://www.ideafinder.com/history/inventions/ballpen.htm
Zelo pomembno je, da se hitro posuši, saj je le tako naš rokopis čist in brez pack.
* http://inventors.about.com/library/weekly/aa101697.htm
Črnilo je po navadi sestavljeno iz mastnih barvil, ki so vezana na olein. Olein je maščobna kislina, ki je brez barve, vonja in okusa in ni topna v vodi.
* http://www.answers.com/topic/ballpoint-pen-1


[[Kategorija:Pisala]]
Minica je na koncu zaprta z majhno kroglico. Ko pišemo se kroglica vrti in prenaša barvo iz mine na papir. Ko prenehamo s pisanjem, mirujoča kroglica zaradi sile težnosti zapre mino in tako preprečuje sušenje in iztek črnila.


[[ar:قلم حبر جاف]]
Večina kemičnih svinčnikov ima mehanizem, ki premika mino. Kadar želimo pisati, pritisnemo gumb na vrhu kemičnega svinčnika. Krmilne zareze nato potisnejo mino navzdol. Ko gumb sprostimo pa vzmet potisne mino navzgor v zobčke tulca in tako je mina v položaju za pisanje. Če kemičnega svinčnika ne bomo več uporabljali postopek ponovimo in mina skoči nazaj v ohišje svinčnika.
[[az:Diyircəkli qələm]]

[[bn:বলপয়েন্ট কলম]]
[[Kategorija:Pisala]]
[[bg:Химикалка]]
[[ca:Bolígraf]]
[[cs:Propiska]]
[[da:Kuglepen]]
[[de:Kugelschreiber]]
[[et:Pastapliiats]]
[[el:Στυλό]]
[[en:Ballpoint pen]]
[[es:Bolígrafo]]
[[eo:Globkrajono]]
[[eu:Bolaluma]]
[[fa:خودکار (نوشت‌افزار)]]
[[fr:Stylo à bille]]
[[gl:Bolígrafo]]
[[gu:બોલપેન]]
[[ko:볼펜]]
[[hi:बॉलपेन]]
[[hr:Kemijska olovka]]
[[id:Pulpen]]
[[it:Penna a sfera]]
[[ka:ბურთულიანი კალამი]]
[[lt:Tušinukas]]
[[hu:Golyóstoll]]
[[nl:Balpen]]
[[ja:ボールペン]]
[[no:Kulepenn]]
[[pl:Długopis]]
[[pt:Caneta esferográfica]]
[[qu:Rump'u qillqana]]
[[ru:Шариковая ручка]]
[[simple:Ballpoint pen]]
[[fi:Mustekynä]]
[[sv:Kulspetspenna]]
[[tl:Bolpen]]
[[th:ปากกาลูกลื่น]]
[[tg:Ручка]]
[[tr:Tükenmez kalem]]
[[uk:Кулькова ручка]]
[[vi:Bút bi]]
[[yi:באל-פאוינט פעדער]]
[[zh-yue:原子筆]]
[[zh:原子筆]]

Redakcija: 21:43, 2. julij 2010

Kemični svinčnik

Kemični svinčnik je pisalo, ki ga v vsakdanjem življenju zelo veliko uporabljamo. Sestavljen je iz dveh delov, ki sta med seboj povezana in votla, ter sta po navadi iz plastike. V spodnjem delu je vzmet in spodnja polovica mine v zgornjem pa je mehanizem za premikanje mine in zgornji del mine. Kemični svinčnik ima običajno še pero za pritrditev, tako da ga lahko pritrdimo na papir ali pa suknjič. Navzven zgleda zelo preprost, če pa pogledamo bolj podrobno kmalu ugotovimo, da je zelo zapletene sestave.

V notranjosti je cevka, napolnjena s črnilom, ki ji rečemo mina oz. minica. Črnilo je lahko katerekoli barve, najpogosteje pa je modre. Zelo pomembno je, da se hitro posuši, saj je le tako naš rokopis čist in brez pack. Črnilo je po navadi sestavljeno iz mastnih barvil, ki so vezana na olein. Olein je maščobna kislina, ki je brez barve, vonja in okusa in ni topna v vodi. Minica je na koncu zaprta z majhno kroglico. Ko pišemo se kroglica vrti in prenaša barvo iz mine na papir. Ko prenehamo s pisanjem, mirujoča kroglica zaradi sile težnosti zapre mino in tako preprečuje sušenje in iztek črnila.Večina kemičnih svinčnikov ima mehanizem, ki premika mino. Kadar želimo pisati, pritisnemo gumb na vrhu kemičnega svinčnika. Krmilne zareze nato potisnejo mino navzdol. Ko gumb sprostimo pa vzmet potisne mino navzgor v zobčke tulca in tako je mina v položaju za pisanje. Če kemičnega svinčnika ne bomo več uporabljali postopek ponovimo in mina skoči nazaj v ohišje svinčnika.

Zunanje povezave