Coprniški muc: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Vrstica 24: Vrstica 24:
== Liki ==
== Liki ==


Glavna lika v pravljici sta čarovnica in črni maček. Čarovnica je v pravljici predstavljena tipično (strašna čarovnica, stara, babnica, coprnica, vešča).
Glavna lika v pravljici sta [[čarovnica]] in črni maček. Čarovnica je v pravljici predstavljena tipično (strašna čarovnica, stara, babnica, coprnica, vešča).


== Analiza pravljice ==
== Analiza pravljice ==

Redakcija: 10:49, 1. julij 2010

Coprniški muc
AvtorSvetlana Makarovič
DržavaSlovenija
Jezikslovenski jezik
Žanrkratka sodobna pravljica napisana v verzih
Založnikzaložba Miš
Datum izida
2008
Vrsta medijaknjiga
Št. strani31


Coprniški muc je kratka sodobna pravljica napisana v verzih. Napisala jo je slovenska pesnica in mladinska pisateljica Svetlana Makarovič, ilustrirala pa Andreja Peklar. Izdala jo je založba Miš, leta 2008 v Ljubljani.


Vsebina

Na začetku pravljice sta predstavljena čarovnica in maček, ki skupaj živita v koči. Osrednji del pravljice opisuje čarovničino potovanje okrog po svetu, ter učenje čaranja čarovničinega mačka. Na koncu je v pravljici predstavljeno, kako jima požar uniči kočo in vse čarovne knjige. Ker čarovnica brez čarnovih knjig ne zna čarati, začne gojiti kokoši in ljudem prodajati jajca, njen maček pa ponoči čara naokrog.

Liki

Glavna lika v pravljici sta čarovnica in črni maček. Čarovnica je v pravljici predstavljena tipično (strašna čarovnica, stara, babnica, coprnica, vešča).

Analiza pravljice

Coprniški muc je kratka sodobna pravljica napisana v verzih. Vsebuje nekaj značilnosti pravljice. Glavni lik je pravljično bitje (čarovnica) s tipičnimi značilnostmi (stara, strašna, babnica, coprnica). Kraj in čas nista natančno določena ampak sta posredno določena. Pravljica vsebuje sedemnajst kitic, ki so sestavljene iz štirih verzov. Dogajanje se med posameznimi kiticami povezuje. Vsi verzi niso sestavljeni v rimah. Pogosto se pojavlja, da se v pravljici rimata zadnji besedi prvega in tretjega verza kitice, ter zadnji besedi drugega in četrtega verza.

Viri

Makarovič, Svetlana. Coprniški muc. Ljubljana: Miš, 2008(COBISS)

Literatura

http://www.cobiss.si/

Glej tudi