Coprniški muc: Razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
dodanih 224 zlogov ,  pred 12 leti
brez povzetka urejanja
Brez povzetka urejanja
 
 
''Coprniški muc'' je [[kratka sodobna pravljica]] napisana v verzih. Napisala jo je slovenska [[pesnica]] in mladinska [[pisateljica]] [[Svetlana Makarovič]], ilustrirala pa [[Andreja Peklar]]. Izdala jo je založba Miš, leta 2008 v Ljubljani.
 
 
== Vsebina ==
 
Na začetku [[pravljice]] sta predstavljena čarovnica in maček, ki skupaj živita v koči. Osrednji del pravljice opisuje čarovničino [[potovanje]] okrog po [[svetu]], ter učenje čaranja čarovničinega mačka. Na koncu je v pravljici predstavljeno, kako jima [[požar]] uniči kočo in vse čarovne [[knjige]]. Ker čarovnica brez čarnovih knjig ne zna [[čarati]], začne gojiti [[kokoši]] in ljudem prodajati jajca, njen maček pa ponoči čara naokrog.
 
== Liki ==
 
Glavna lika v pravljici sta čarovnica in črni maček. Čarovnica je v pesnitvipravljici predstavljena tipično (strašna čarovnica, stara, babnica, coprnica, vešča).
 
== Analiza pravljice ==
 
''Coprniški muc'' je kratka sodobna pravljica napisana v verzih. Sestavljena je iz sedemnajstih, štirivrstičnih kitic. Dogajanje se med posameznimi kiticami povezuje. Vsebuje nekaj značilnosti pravljice. Glavni lik je pravljično bitje s tipičnimi značilnostmi, poleg tega pa tudi kraj in čas nista natančno določena. Določimo ju lahko posredno.
 
== Viri ==
48

urejanj

Navigacijski meni