Matic prespi pri prijatelju: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
m vrnitev sprememb uporabnika 109.182.10.224 (pogovor) na zadnje urejanje uporabnika Andrejj
m Je zaščitil(-a) stran »Matic prespi pri prijatelju« ([edit=autoconfirmed] (poteče 05:52, 16. september 2010 (UTC)) [move=autoconfirmed] (poteče 05:52, 16. september 2010 (UTC)))
(ni razlike)

Redakcija: 07:52, 16. junij 2010

Janja Vidmar, pisateljica inscenaristka, rojena leta 1962 v Ptuju, je napisala mladinsko delo * [Matic prespi pri prijatelju]


Vsebina

Obnova dela

Kraj dogajanja: Pri Maticu in Urošu doma

Čas dogajanja: Ni določen

Delo * [Matic prespi pri prijatelju] je socialno psihološka povest, ki je izšlo leta2005 pri založbi * Navihanček V knjigi je predstavljen 7- letniMatic kot glavni junak te zgodbe. Kot vsak otrok se tudi on rad druži z najboljšim prijateljem Urošem, se z njim igra ter počne prepovedane stvari. Matic prosi svoje starše, če bi lahko prespal pri Urošu za njegov rojstni dan. Mama se sprva ob ideji zgrozi,užalosti saj takih izjav pri sinu ni navajena. Matic sčasoma le doseže, da lahko prespi in staršem obljubi, da se bo lepo obnašal. Pri Urošu prijatelja ugotovita, da to ni tako, kot sta si predstavljala. Pri Urošu je moral Matic vse narediti in pospraviti sam, prijatelja pa sta se prepirala za vsako malenkost. Na koncu se spomnita, da bosta napravila večerni taborni ogenj v sobi. Pri tem dejanju jima pomaga Uroševa babica, ki priskrbi cel kup svetilk ter prijateljema polepša večer.

Analiza dela

Kot vsakemu otroku tudi Maticu največjo vlogo v življenju predstavljajo starši, čeprav se tega dodobra ne zaveda. Pisateljica nam želi skozizgodbo prikazati, da se Matic osamosvaja, da želi odrasti in da noče biti več odvisen od staršev. Vendar se kmalu pokaže nasprotno, saj Matic pogreša mamo od prvega trenutka, ko vstopi v Uroševo stanovanje. Pogreša to, da mama vse naredi namesto njega ter da mu veliko dovoli. Matic spozna, da ni nič pomembnejšega od družine, da imaš lahko vseeno najboljše prijatelje, ki pa ti ne morejo nadomestiti staršev.


Viri

Zunanje povezave



[[Kategorija: Slovenska mladinska književnost] Skrita kategorija: Članki, ki so potrebni čiščenja