Šentjakobsko gledališče Ljubljana: razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
brez povzetka urejanja
m (pp, Replaced: ponavadi → po navadi)
== Problematika izselitve iz Mestnega doma ==
V začetku novembra 2008 je Šentjakobsko gledališče od Mestne občine Ljubljana na podlagi ''Strategije razvoja na področjih kulture v MOL 2008-2011'' dobilo odpoved najemne pogodbe v sedanjih prostorih, v katerih deluje že 76 let. Strategija predvideva njegovo preselitev v Dom Španskih borcev, kjer trenutno deluje [[Gledališče za otroke in mlade Ljubljana]], ki naj bi bilo z letom 2009 pripojeno [[Lutkovno gledališče Ljubljana | Lutkovnemu gledališču Ljubljana]]. Društvo Šentjakobsko gledališče se, ob podpori številnih uveljavljenih imen strokovne javnosti, ne strinja z odločitvijo mestne oblasti, saj meni, da bi menjava lokacije resno ogrozila njegovo delovanje in identiteto.
 
== Šentjakobsko gledališče ostaja na svojem odru ==
Rezultat številnih pogajanj, ki so trajala skoraj leto dni, je kompromis med Mestno občino Ljubljana, Šentjakobskim gledališčem, Lutkovnim gledališčem ter Gledališčem za otroke in mlade (ki kot tako ne obstaja več in deluje kot dramski oddelek Lutkovnega gledališča). Mestni dom je v celoti predan v upravljanje Lutkovnemu gledališču, ki izvaja predstave tudi na Šentjakobskem odru. Uprava Šentjakobskega gledališča se je preselila na bližnji Vodnikov trg, kjer ima tudi nove vadbene prostore, vendar predstave še naprej uprizarja na Šentjakobskem odru v Mestnem domu na Krekovem trgu. Nekdanje Gledališče za otroke in mlade je svojo zadnjo predstavo v Španskih borcih odigralo septembra 2009. Španski borci so postali nov center kulture z raznolikim programom in so med drugim domicil mednarodnega ansambla za sodobni ples EnKnapGroup.
Člani Šentjakobskega gledališča se zahvaljujejo vsem, ki so jih podprli in s tem delovali v dobro ljubljanske ljubiteljske kulture.
 
== Viri ==
19

urejanj

Navigacijski meni