Ameriški Jug: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Luckas-bot (pogovor | prispevki)
m robot Dodajanje: eu:Hegoaldeko Estatu Batuak
Loveless (pogovor | prispevki)
m robot Dodajanje: ms:Selatan Amerika Syarikat
Vrstica 22: Vrstica 22:
[[ja:アメリカ合衆国南部]]
[[ja:アメリカ合衆国南部]]
[[mk:Југ (САД)]]
[[mk:Југ (САД)]]
[[ms:Selatan Amerika Syarikat]]
[[nl:Zuidelijke Verenigde Staten]]
[[nl:Zuidelijke Verenigde Staten]]
[[no:Sørstatene]]
[[no:Sørstatene]]

Redakcija: 18:48, 15. maj 2010

Ameriške južne države (označene z rdečo) med Ameriško državljansko vojno

Amêriški Júg je območje Združenih držav Amerike z edinstveno zgodovinsko perspektivo, običaji, glasbenimi slogi in kulinariko. Zgodovinsko k ameriškemu Jugu uvrščamo zvezne države, ki so se borile na strani juga v ameriški državljanski vojni, zemljepisno pa se območje delno prekriva z jugozahodnimi in srednjeatlantskimi zveznimi državami.

Po definiciji statističnega urada ZDA sestavlja to območje 16 zveznih držav, razdeljeno pa je na tri manjša območja: južnoatlantske zvezne države sestavljajo Delaware, Florida, Georgia, Južna Karolina, Maryland, Severna Karolina, Virginija in Zahodna Virginija (ter Zvezno okrožje Kolumbija); vzhodne južne zvezne države predstavljajo Alabama, Kentucky, Misisipi in Tennessee, zahodne južne zvezne države pa Arkansas, Louisiana, Oklahoma in Teksas.

Največje mesto v območju je Houston, druga pomembna središča pa so še Atlanta, Austin, Baltimore, Birmingham, Charlotte, Corpus Christi, Dallas, Ft. Lauderdale, El Paso, Jackson, Jacksonville, Little Rock, Louisville, Memphis, Miami, Mobile, Montgomery, Nashville, New Orleans, Oklahoma City, Orlando, Raleigh, Richmond, San Antonio, Shreveport, Tampa, Tulsa, in Washington.