Pulitzerjeva nagrada: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Xqbot (pogovor | prispevki)
m robot Dodajanje: my:ပူလစ်ဇာဆု, yo:Ẹ̀bùn Pulitzer; kozmetične spremembe
RibotBOT (pogovor | prispevki)
m robot Dodajanje: hu:Pulitzer-díj (USA)
Vrstica 46: Vrstica 46:
[[hi:पुलित्जर पुरस्कार]]
[[hi:पुलित्जर पुरस्कार]]
[[hr:Pulitzerova nagrada]]
[[hr:Pulitzerova nagrada]]
[[hu:Pulitzer-díj (USA)]]
[[hy:Պուլիտցերյան մրցանակ]]
[[hy:Պուլիտցերյան մրցանակ]]
[[id:Penghargaan Pulitzer]]
[[id:Penghargaan Pulitzer]]

Redakcija: 22:36, 25. april 2010

Pulitzerjeva nagrada [púlicerjeva nagráda] je ameriška nagrada, ki šteje kot najvišje narodno priznanje za novinarski tisk, literarne dosežke ali skladateljstvo. V New Yorku jo podeljuje Univerza Columbia.

Nagrade podeljujejo vsakoletno v enaindvajsetih kategorijah. V dvajsetih dobi vsak nagrajenec priznanje in denarno nagrado v vrednosti 10.000 USD.[1]. Zmagovalec v kategoriji javne službe v novinarstvu dobi zlato medaljo, ki gre vedno časopisu, četudi je v navedku lahko omenjen posameznik.

Nagrado je ustanovil Joseph Pulitzer, madžarsko-ameriški novinar in časopisni založnik, ki je s svojo smrtjo Univerzi Columbia zapustil veliko vsoto denarja. Del zapuščine je bil porabljen za ustanovitev Podiplomska šola novinarstva na Univerzi Columbia leta 1912. Prve Pulitzerjeve nagrade so bile podeljene 4. junija 1917, zdaj pa jih podeljujejo vsako leto aprila. Prejemnike izbere neodvisni odbor.

Nagrade podeljujejo v kategorijah v zvezi z novinarstvom, umetnostjo in literaturo. Skozi čas je bila marsikatera kategorija opuščena ali preimenovana. Za nagrado se lahko potegujejo le objavljena poročila in fotografije ameriških časopisov in dnevnih novinarskih organizacij. Od leta 2007 se »v vseh novinarskih kategorijah, razen fotografskih, kjer bodo še naprej lahko kandidirale le mirujoče slike, dovoljuje izbor spletnih elementov.«[2]

Odbor Pulitzerjeve nagrade razlikuje med »kandidati« (angleško entrants) in »nominiranimi finalisti« ([nominated finalists] Napaka: {{Jezik}}: besedilo ima označevanje za ležeče (pomoč)). Kandidati so preprosto tisti, katerih založnik je njihovo delo predlagal v obravnavo v skladu z »Načrtom nagrade« ([Plan of Award] Napaka: {{Jezik}}: besedilo ima označevanje za ležeče (pomoč) Odbora[3]. Tako ne gre za pomembnejše odlikovanje. »Nominirani finalisti« so tisti, ki jih izberejo žirije in ki so (od leta 1980 dalje) v vsaki kategoriji vsakoletno razglašeni poleg zmagovalca.[4]

Viri in opombe

  1. Answer to FAQ 13, iz spletne strani Pulitzerjeve nagrade
  2. Pulitzer Board Widens Range of Online Journalism in Entries, iz spletne strani Pulitzerjeve nagrade
  3. Guidelines and Forms, iz spletne strani Pulitzerjeve nagrade
  4. Terminology, iz spletne strani Pulitzerjeve nagrade

Zunanje povezave