Pergament: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Alexbot (pogovor | prispevki)
m robot Dodajanje: sh:Pergament
Luckas-bot (pogovor | prispevki)
m robot Dodajanje: sr:Пергамент
Vrstica 47: Vrstica 47:
[[sk:Pergamen (koža)]]
[[sk:Pergamen (koža)]]
[[sq:Pergamenti]]
[[sq:Pergamenti]]
[[sr:Пергамент]]
[[sv:Pergament]]
[[sv:Pergament]]
[[tr:Parşömen]]
[[tr:Parşömen]]

Redakcija: 02:13, 27. marec 2010

Zapis na pergamentu

Pergament je podlaga za pisanje, ki so jo v preteklosti pridobivali iz nebarvanih oguljenih živalskih kož. Ime izvira iz imena mesta Pergam v Mali Aziji, kjer se je prvič pojavil v pozni antiki. Pergament je nadomestil manj obstojen papirus, ki so ga za pisanje uporabljali pred tem, predvsem v Egiptu in drugod na tem področju.

Po navadi so za izdelavo pergamenta uporabljali kozje, ovčje, telečje ali oslovske kože, ki so jih najprej natrli z lugom, da so z njih odstranili dlako, povrhnjico in morebitne ostanke mesa. Tako pripravljene kože so napeli preko posebnih okvirjev in jih posušili, nato pa so jih zgladili in razrezali na primerne kose.

Na pergament so pisali s črnilom, v uporabi pa je ostal vse do 15. stoletja, ko ga je začel počasi izpodrivati papir. Pogosto so pergament uporabili večkrat, saj je bil drag in ga je bilo težko izdelovati. Za ponovno uporabo so morali star zapis s pergamenta zdrgniti, večkrat uporabljen pergament pa se imenuje palimsest (iz grške besede za odpraskati).

S sodobnimi metodami (na primer fotografsko preslikavanje s pomočjo ultravijolične svetlobe) se da palimseste ponovno prebrati.

Zunanje povezave