Peugeot: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
KocmutD (pogovor | prispevki)
m Hitro dodajanje kategorije "Proizvajalci motornih koles" (z uporabo orodja HotCat)
KocmutD (pogovor | prispevki)
m Hitro dodajanje kategorije "Proizvajalci koles" (z uporabo orodja HotCat)
Vrstica 211: Vrstica 211:
[[Kategorija:Proizvajalci tovornjakov]]
[[Kategorija:Proizvajalci tovornjakov]]
[[Kategorija:Proizvajalci motornih koles]]
[[Kategorija:Proizvajalci motornih koles]]
[[Kategorija:Proizvajalci koles]]


[[ar:بيجو]]
[[ar:بيجو]]

Redakcija: 08:52, 23. marec 2010

Peugeot S.A.
Tipd.d.
Panogaavtomobilska industrija, proizvodnja avtobusov in tovornjakov
Ustanovitev1882
SedežFrancija Sochaux, Francija
Ključni ljudjeChristian Streiff (CEO)
ProduktiPeugeot 207, Peugeot 308, Peugeot 807, Peugeot 206,itd.
PrihodekRast 56.3 milijard (2005)
Čisti dobičekRast 1.0 milijarda (2005)
Št. zaposlenih207,200 (2005) PSA Group
Spletna stranwww.peugeot.com

Peugeot [pöžó] je francoski avtomobilski proizvajalec. Obrat ima tudi na Češkem in v Španiji. Poleg avtomobilov proizvajajo še kolesa, skuterje in drugo. Od začetka proizvodnje leta 1891 je bilo izdelanih več kot 40 milijonov avtomobilov.

Začetki družinskega podjetja Peugeot

Leta 1810 je mlin v lasti družine Peugeot postal obrat za izdelavo žag ter valjanega jekla. K uspehu mlina je pripomogla tudi dobra geografska postavitev, izkoriščanje naravnih virov, odnosi z obrtniki in občutek družine Pegueot k stremenju za novimi tehnološkimi inovacijami. Leta 1818 je sedaj že podjetje Peugeot registriralo zaščitno znamko za izdelovanje jeklenih izdelkov,pravtako pa se razširi tudi proizvodnja jeklenih izdelkov kot naprimer žage,dleta,kladiva,mačete,sekire. V tem obdobju se izoblikuje tudi njihov simbol, to je simbol leva, ki ponazarja moč, odpornost, fleksibilnost in hitrost, ki je značilna tudi za takratna Peugeotova rezila za żage. Karakteristike njihovih žag so povezali z neusmiljenimi levjimi čeljustmi. Asociacija je bila tako močna, da so od leta 1850 vse svoje izdelke że označevali z levjim likom in to še predno so uradno patentirali ta simbol.


Rojstvo zaščitnega znaka leva

Leta 1858 je postal "kralj żivali" uradno emblem bratov Peugeot,ki sta v tistem času vodila to uspešno družinsko podjetje. Oznaka leva pa se uporablja še dandanes in je redna spremljevalka vseh Peugeotovih izdelkov.


Začetek izdelovanja prevoznih sredstev

V začetku 80. let prejšnjega stoletja je podjetje Peugeot izdelalo tudi prvo Peugeot kolo le Grand bi ,ki pa je bil pravzaprav vizionarna ideja Armanda Peugeota. V koncu 80-ih pa na mednarodnem sejmu predstavijo kolesa širši javnosti in prodrejo na trżišče. Leta 1889 Armand Peugeot lansira v prodajo tricikel, ki ga poganja motor na paro, naslednje leto izdelajo prvi štirikolesnik z Daimlerjevim dvo-cilindričnim motorjem in leta 1891 pride na trżišče prvi serijski avtomobil, ki so ga izdelali v 64 primerkih v obdobju 4 let! Peugeot pa postane uspešen tudi na področju kolesarskih dirk, kjer redno zmaguje. Novo stoletje je podjetju Peugeot prineslo prvo motorno kolo,bicikel z eno-cilindričnim motorjem in s takrat vrhunsko zmogljivostjo 25-40 km/h. Po dobrem odzivu ljudstva in uspehu se leta 1910 odločijo in ustanovijo podjetje Kolesa in avtomobili Peugeot


Začetek izdelovanja avtomobilov in kasnejši razvoj

Prvo Peugeot vozilo je bilo zasnovano leta 1889 kot kombinacija tricikla in parnega stroja generatorja in ko v prvih dvajsetih letih 20.toletja prevzame upravljanje podjetja energični Armand Peugeot, podjetje preraste v pravo industrijo. V času njegovega vodstva, natančneje leta 1912, Peugeot predstavi novo vozilo "bébé" Peugeot. Za tisti je bilo to izjemno moderno vozilo,ki pa ga je zasnoval pravtako znani Ettore Bugatti. V Peugeotu so poskrbeli za izvirno in odlično promocijo podjetja s cestnimi dirkami. Po smrti Armanda Peugeota v letu 1919, njegovo delo prevzame in enako zanesenjaško nadaljuje njegov nečak Robert Peugeot. Prva svetovna vojna ne prinese nič dobrega, zemljepisna lega postavi Francijo v središče vojaške cone. Zaradi posledic vojn je primankovalo delovne sile pretrgani pa so bili tudi vsi stiki z poslovnimi partnerji ter ostalimi inžinirji poleg tega pa so zaprli še meje med državami. Po vojni si Podjetje opomore in predstavi Quadrilette ozek dvosed in se tako reši pred neizogibnim propadom. Do leta 1930 proizvedejo več kot 60.000 tovrstnih vozil. Svetovna kriza pa je ponovno zahtevala nove prilagoditve trżišču. Koncem dvajsetih letih Peugeot lansira serijo 1 in avtomobil model 201 ki ga širši javnosti predstavijo na salonu v Parizu, do leta 1934 pa proizvede še zadnji model te serije 601, s katerim pa se začne tudi prvo soočanje s domačo in tujo konkurenco Renault,Citroen,Chrysler. Peugeot pa je że takrat povzročal preglavice konkurenci in se z njo uspešno tudi kosal. Svojo precej konzervativno tehnologijo je izboljšal s prihodom novega, bolj inovativnega duha, s prenovitvijo takratnih obstoječih modelov modelov 402, 601, 302, ter izdelalo lahki 402 ki je imel izgled modela 202,vgradili so tudi zmoglivejše motorje, začeli izdelovati športne verzije modelov,ter uporabili modernejši videz in sodobnejšo opremo v primerjavi z konkurenco. Tudi druga svetovna vojnaje bila za podjetje huda preizkušnja. Kritična povojna leta so razlog za odločitev, da so se takrad odločili za razvoj enega samega modela in v delavnici Peugeot nastaja projekt 203. Takoimenovana serija 3 je imela izjemen komercialni uspeh in do predstavitve modela 404 leta 1960 so izdelali neverjetnih 686.000 vozil.Istega leta je podjetje izdalo tudi modela 204 in 504 katere različici kupe in kabriolet takrat oblikuje znani oblikovalec Pininfarina. Model Peugeot 205 dożivi velik prodajni uspeh, še posebno športna izvedenka 205 GTI. Z devetdesetimi leti pa Peugeot izda serijo 6 z modeli 106,306 leta 1993 in 806 leta 1994,ki je plod sodelovanja med holdingom PSA in Fiatom ter doprinese podjetju nove izkužnje pri oblikovanju in izdelavi enoprostorcev. V letu 1995 izdajo model 406 katero dopolni še različica 406 kupe, izdan leta 1997 pri katerem k oblikovanju ponovno povabijo oblikovalca Pinifarino. Sledi pa ji rojstvo modela 206 leta 1998, ki pa je postal prodajni hit ter megalomanska uspešnica povsod po svetu.

Razvoj podjetja v mednarodnih merilih in ustanovitev skupine PSA Peugeot Citroen

Leta 1965 je bilo podjetje v razcvetu, tako postane holding pod imenom Peugeot S.A. Skupini PSA se priključita Citroen 1976,ki ga je Peugeot rešil pred stečajem in propadom ter Chrysler Europe leta 1978,ki pa taisti holding kasneje zapusti zato se holding preimenuje v PSA Peugeot Citroen. Avtomobilska znamka Peugeot velja za drugo najstarejšo avtomobilsko znamko na svetu.





Peugeot 908 RC z značilnim znakom podjetja

Motošport

Tovarniško moštvo je pod imenom SA des Autos et Cycles Peugeot med sezonama 1901 in 1929 nastopilo na 118-ih dirkah za Veliko nagrado, na katerih je doseglo 24 zmag in 48 uvrstitev na stopničke.

Zmage

Sezona Dirka Dirkač Dirkalnik Poročilo
1908 Corsa delle Vetturette Torino Italija Giosué Giuppone Lion-Peugeot Poročilo
Corsa delle Vetturette Madonie Italija Giosué Giuppone Lion-Peugeot Poročilo
Copa de Catalunya Italija Giosué Giuppone Lion-Peugeot Poročilo
1909 Corsa delle Vetturette Madonie Francija Jules Goux Lion-Peugeot Poročilo
Copa de Catalunya Francija Jules Goux Lion-Peugeot Poročilo
Coupe des Voiturettes Torino Italija Giosué Giuppone Lion-Peugeot Poročilo
Coupe de Normandie Francija Georges Boillot Lion-Peugeot Poročilo
Coupe d´Ostende Italija Giosué Giuppone Lion-Peugeot Poročilo
1910 Targa Florio Francija Georges Boillot Lion-Peugeot Poročilo
Copa de Catalunya Francija Jules Goux Lion-Peugeot Poročilo
Coupe de Normandie Francija Jules Goux Lion-Peugeot Poročilo
1911 Coupe Williame Francija Georges Boillot Lion-Peugeot Poročilo
Coupe d´Ostende Francija Jules Goux Lion-Peugeot Poročilo
1912 Velika nagrada Francije Francija Georges Boillot Peugeot L-76 Poročilo
Grand Prix de l´ACF Francija Jules Goux Peugeot L-76 Poročilo
1913 Velika nagrada Provanse Francija Georges Boillot Peugeot EX3 Poročilo
Velika nagrada Francije Francija Georges Boillot Peugeot EX3 Poročilo
Coupe des Voiturettes Francija Georges Boillot Peugeot EX3 Poročilo
1914 Susa-Montecenisio Italija Ferdinando Minoia Peugeot EX3 Poročilo
1915 Velika nagrada ZDA Italija Dario Resta Peugeot EX3 Poročilo
1922 Coppa Florio Francija André Boillot Peugeot 174S Poročilo
1925 Velika nagrada Francije GT Francija André Boillot Peugeot 18CV Poročilo
1926 24 ur Spaja Francija André Boillot
Francija Louis Rigal
Peugeot 174S Poročilo

Viri in reference

Glej tudi