Eulerjeva premica: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Irbis (pogovor | prispevki)
m tn
m robot Dodajanje: vi:Đường thẳng Euler
Vrstica 37: Vrstica 37:
[[sr:Ојлерова права]]
[[sr:Ојлерова права]]
[[uk:Лінія Ейлера]]
[[uk:Лінія Ейлера]]
[[vi:Đường thẳng Euler]]
[[zh:歐拉線]]
[[zh:歐拉線]]

Redakcija: 20:42, 15. marec 2010

Eulerjeva premica je premica skozi višinsko točko (modro), središče očrtane krožnice (zeleno), težišče (oranžno) in skozi središče kroga devetih točk (rdeče)

Eulerjeva prémica [òjlerjeva ~] je v geometriji premica v poljubnem neenakostraničnem trikotniku, ki poteka skozi več njegovih pomembnih točk. Na sliki je prikazana z rdečo. Poteka skozi višinsko točko V (modro), središče očrtane krožnice M (zeleno), težišče S (oranžno) in skozi središče kroga devetih točk (rdeče).

Leonhard Euler je leta 1765 pokazal, da so v poljubnem trikotniku višinska točka, središče očrtane krožnice, težišče in središče kroga devetih točk kolinearne. V enakostraničnem trikotniku točke sovpadajo. Središče kroga devetih točk leži na Eulerjevi premici med višinsko točko in središčem očrtane krožnice, razdalja od težišča do središča očrtane krožnice pa je enaka polovici razdalje od težišča do višinske točke. Tako velja:

Druge pomembne točke trikotnika, ki ležijo na Eulerjevi premici, so: de Longchampsova točka, Schifflerjeva točka, Exetrova točka in druge. Središče včrtane krožnice leži na Eulerjevi premici le v enakokrakih trikotnikih.