Federacija: razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
dodana 702 zloga ,  pred 11 leti
brez povzetka urejanja
m (robot Dodajanje: be-x-old:Фэдэрацыя)
'''Federacija''' je [[državna ureditev]], ki združuje dve ali več enakopravnih in relativno samostojnih državnih enot - [[Zvezna država|zvezne države]]. Njena pravna narava je sporna, ker ustavnopravna teorija šteje državno suverenost za nedeljivo. Federacija je v tem smislu prehodna stopnja med konfederacijo, kjer imajo državno suverenost države članice, in decentralizirano unitarno državo, kjer si državno suverenost lasti Zveza, federalne enote pa imajo večjo ali manjšo stopnjo upravne, lahko pa tudi zakonodajne avtonomije. Danes se večinoma federacijo šteje za unitarno državo z izrazito stopnjo decentralizacije, vendar je vnaprej za razmejitev med obema skoraj nemogoče spisati enotno formulo.
 
Značilnost federacije je posebna oblika zakonodajnega organa, ki je praviloma sestavljen iz dveh enakopravnih domov, pri čemer spodnji zastopa interese celokupnega ljudstva federacije ter je oblikovan proporcionalno, zgornji pa interese federalnih enot in je oblikovan paritetno.
Tipični primeri so [[Država|države]], ki so sestavljene iz več [[Republika|republik]], [[Pokrajina|pokrajin]], [[kanton]]ov ali podobnega.
 
== Primeri ==
* [[Srbija in Črna gora]]
 
{{sociolaw-stub}}
[[Kategorija:Državna ureditev]]
 
7

urejanj

Navigacijski meni