Zagradec, Ivančna Gorica: razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
odstranjenih 2.083 zlogov ,  pred 11 leti
-- avtorsko sporna vsebina + slog
(copypaste)
(-- avtorsko sporna vsebina + slog)
|regija=Osrednjeslovenska regija
}}
'''Zagradec''' je [[naselje]] v [[Občina Ivančna Gorica|občini Ivančna Gorica]]. Leži ob reki [[Krka|Krki]], zraven pa se nahaja tudi [[Fužina, Ivančna Gorica|Fužina]].
 
== Glej tudi ==
* [[seznam naselij v Sloveniji]]
 
Zagradec je kraj, ki leži ob reki Krki. Poleg leži Fužina, v kateri so v preteklosti delali žeblje.
 
{{copypaste}}
 
LEGA: Zagradec leži na zahodu Suhe krajine, na visoki skalni terasi levega brega reke Krke,ki teče tu v številnih slapovih. Zagradec je oddaljen od Grosupljega 23km , od Ivančne Gorice pa 11km. Leži na nadmorski višini 264m.
SESTAVA: Kraj Zagradec je dolg približno pol kilometra. Hiše se razprostirajo ob obeh straneh ceste,ki pelje naravnost skozi Zagradec. Zahodno od Zagradca je močan kraški izvir, Globočec, ki je zajet za suhokranjski vodovod. V okolici je tudi več kraških jam, kot sta Lobetova jamam in Bokrova jama.
PREBIVALCI: Prebivalci Zagradca kratko rečeno Zagradčani se še danes ukvarjajo s kmetijstvom. Za poljedelstvo so kraška tla preslaba, zato prevladuje živinoreja. V okolici je tudi veliko gozdov. Velik del prebivalstva se vozi na delo v Ivančno Gorico, Grosuplje in Ljubljano. V preteklih letih se je število prebivalstva nenehno zmanjševalo zaradi odseljevanja, danes se je ta proces ustavil.
JAVNE ZGRADBE: V Zagradcu je trgovina, pošta, gasilski dom, bencinski servis, kulturni dom, cerkev s pokopališčem, šola, vrtec, zdravstveni dom, mlin, tovarna oblazinjenega pohištva Hoja. Obiskovalci Zagradca pa se lahko okrepčajo v pizzeriji Toplar.
ZNAMENITOSTI: Kot znamenitost Zagradca lahko navedemo Valjčni mlin po domače rečeno Štupnikov mlin, kjer je še danes možno kupiti vse vrste moke. Seveda pa ne smemo pozabiti na osnovno šolo ki je podružnična šola osnovne šole Stična. Na šoli je pet razredov. Šola Zagradec nima telovadnice zato športne vzgoje ob lepem vremenu potekajo na šolskem igrišču, v slabem vremenu pa kar v učilnici.
 
ZGODOVINA: Zagradec je prvič omenjen leta 1251. Ime je dobil po nekdanjem gradiču,ki je stal na Fužini. Na življenje in delo domačinov v Zagradcu in na Fužini je od 16.-19. stoletja najbolj vplivalo obratovanje fužine. Fužina pri Zagradcu je bila podjetje, v katerem so talili železovo rudo ter predelovali surovo železo v kovano železo in izdelovali zlasti žeblje. Zdaj so Fužine samo še vas ki je danes združena z Zagradcem.
 
 
{{SloNaselje-stub}}

Navigacijski meni