Rolkanje: razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
dodanih 42 zlogov ,  pred 11 leti
V [[1970.|sedemdesetih]] je bilo rolkanje še vedno šport izvajan na pločnikih, rolke pa so bile oblikovane za izgled, ne pa funkcionalnost. Zaradi ozkih podvozij ([[sleng]]: »akse«, »aksli«) so bila kolesa blizu skupaj, zaradi tega je bila rolka dokaj nestabilna. Naravna evolucija je vodila do širših rolk (in podvozij), kar je omogočalo uporabo bolj zahtevega terena. Med prve tipe takega terena spadajo suhi rečni jarki in prazni hišni bazeni (oboji so popularni še dandanes). Kmalu so začeli lastnosti tega terena posnemat in tako se je rodila '''rampa'''. Prve take rampe so bile oblike četrtine kroga, po katerih so se rolkraji vozili do zgornjega roba. Velik napredek je pomenil izum '''[[half-pipe]]'''-a ([[slovenščina|slovensko]]: pol-pipa), ki je sestavljen iz dveh četrtin kroga in nekaj ravne površine med njima. Half-pipe je še vedno ne pogrešljiv del skoraj vsakega poligona za rolkanje, uporabljajo ga tudi pri deskanju na snega, rolanju in BMX-u.
 
==Razvoj rolkarskihskejtarskih trikov==
 
[[Slika:skateboarder.jpg|thumb|230px|left|RolkarSkejtar med izvajanjem modernega rolkarskega trika.]]
Z evolucijo '''poligonov za rolkanjeskejtanje''' (sleng: skejtpark) so se triki zavijali iz enostavnih dvo-dimenzionalnih trikov (vožnja po sprednjih ali zadnjih kolesih, vrtenje na mestu itd.) do prvih trikov, ki so rolkarjem omogočali skok v zrak.
 
Prvi triki v tej evoluciji so bili t.i. »early grab« (slovensko: zgodnji prijem) - rolkar se približa objektu (npr. half-pipe, bazen) z več hitrosti, kot jo je potrebno za doseg zgornjega roba. Preden rolkarskejtar doseže rob, se z eno roko prime za rolkodesko in se na njej obdrži, ko preleti rob. Trik se zaključi s pristankom, rolkarskejtar takrat rolkodesko izpusti iz roke. Ti triki so prvi dali občutek letenja, vandar pa jih je zelo omejeval tip terena.
 
Drug korak v tej evoluciji je bil t.i. »boneless«. Ta trik omogoča skok zelo visoko, z malo prakse. RolkarSkejtar prime rolkodesko in obenenem da sprednjo nogo dol z nje. Z roko dvigne rolko na želeno višino in dvigne prednjo nogo še preden se začne spuščati. Ta trik je omogočal tudi dosti večje rotacije (lažje), kot »early grabi«.
 
S trikom »no comply«, je v rolkanjeskejtanje prišel eden izmed dveh najpomebnejših delov rolkanja: »pop«. Primerne besede za prevod »popa« ni, zato je bolje, da se z njim nekoliko seznanite:
'''Razlaga pojma »pop«:''' s popom poimenujemo rolkino sposobnost, da sprejme [[energija|energijo]], ki jo dobi pri odrivu od tal (z zadnjo nogo) in jo pretvori v (večjo ali manjšo) višino. Pri popu se rolkadeska postavi skoraj pokončno in se malenkost dvigne od tal.
Pri »no complyju« je prisoten le pop, rolkadeska se izravna z nadzorovanjem z zadnjo nogo. Tudi »no comply« omogoča rotacije, prvič tudi rotacije samo rolkeskejta (ne skupaj s telesom).
 
Okoli leta [[1978]] je Alan »Ollie« Gelfand izum najosnovnejši sodobni trik »ollie«. Ollie omogoča skok brez prijemov ali uporabe nog dol z rolke. Prvotno so trik izvajali na hal-pipeu tako, da so rolko le povlekli s sprednjo nogo. To pa ni delovalo na ulici, zato je Rodney Mullen triku dodal prej opisani pop. Tako je še dandanes trik sestavljen iz popa in izravnavanja s sprednjo nogo. Najvišji ollie (skok) je leta [[2000]] naredil Danny Wainwright z višino 44.5 [[palec|inčev]] (114 [[centimeter|cm]]).
 
Večino '''modernih''' trikov je izumil Rodney Mullen (in še vedno jih) in se po navadi izvajajo s kombinacijo premikov sprednje in zadnje noge. Rodney Mullen je po mnenju mnogih najboljši skejtar na svetu.
 
==Skejtarji najzaslužnejši za razvoj skejtanja==
Brezimni uporabnik

Navigacijski meni