Otello (opera): Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Mich973 (pogovor | prispevki)
Mich973 (pogovor | prispevki)
Vrstica 33: Vrstica 33:
'''Četrto dejanje'''
'''Četrto dejanje'''


Desdemonina spalnica. Desdemona prosi Emilio, naj ji prinese poročno obleko, v kateri želi biti pokopana, če bo morala umreti. Obhaja jo namreč slutnja smrti. Poje o [[Vrba|vrbi žalujki]] in odmoli večerno [[molitev]] [[Ave Marija|Ave Marijo]]. Nato leže v posteljo.
Desdemonina spalnica. Desdemona prosi Emilio, naj ji prinese poročno obleko, v kateri želi biti pokopana, če bo morala umreti. Obhaja jo namreč slutnja smrti. Poje o [[Vrba|vrbi žalujki]] in odmoli večerno [[molitev]] [[Ave Maria|Ave Marijo]]. Nato leže v posteljo.
Otello vstopi in s poljubom prebudi soprogo. Pove ji, da bo morala umreti. Desdemona zatrjuje svojo nedolžnost in zvestobo. Do konca ljubosumni Otello jo z golimi rokami zadavi.
Otello vstopi in s poljubom prebudi soprogo. Pove ji, da bo morala umreti. Desdemona zatrjuje svojo nedolžnost in zvestobo. Do konca ljubosumni Otello jo z golimi rokami zadavi.
V tem Emilia pove, da je Cassio umoril Roderiga. Pred smrtjo Roderigo razkrije Jagov načrt, tudi Emilia razkrije moža in pove, kako ji je izmaknil usodni robec. Otello prepozno spozna zmoto, poklekne pred mrtvo Desdemono in se zabode v [[srce]].
V tem Emilia pove, da je Cassio umoril Roderiga. Pred smrtjo Roderigo razkrije Jagov načrt, tudi Emilia razkrije moža in pove, kako ji je izmaknil usodni robec. Otello prepozno spozna zmoto, poklekne pred mrtvo Desdemono in se zabode v [[srce]].

Redakcija: 22:41, 11. februar 2010

Otello je opera v štirih dejanjih Giuseppeja Verdija. Libreto je po istoimenski Shakespearovi tragediji napisal Arrigo Boito.

Verdi se je poleti leta 1879 mudil v Milanu, kjer je vodil svoj Requiem v korist žrtev poplav v Padski nižini. Ob tej priložnosti se je sestal z založnikom Ricordijem in dirigentom Facciom. Pogovor o dramskih snoveh je nanesel tudi na Shakespearjevega Othella; znanca sta Verdiju kot primernega libretista predlagala Boita. Ker je skladatelja snov privlačila, mu je libretist že tri dni kasneje prinesel scenarij za Otella. Po skladateljevih nasvetih je nato napisal še libreto. Skladatelj se je uglasbitve lotil šele marca 1884. Prej je z Boitom, s katerim sta pričela sodelovati in prijateljevati, predelal še operi Simon Boccanegra (1881) in Don Carlos (1883). Klavirski izvleček nove opere je bil končan oktobra 1885, sledila sta še inštrumentacija in popravki. Decembra 1886 je založnik Ricordi pri sebi že imel partituro nove opere. V prvih januarskih dneh leta 1887 je s soprogo Giuseppino prišel v Milan, kjer je vodil skušnje s pevci in orkestrom. Krstna predstava Otella je bila v milanski Scali 5. februarja 1887. Dirigent predstave je bil Franco Faccio, uspeh je bil velikanski. Verdija je po predstavi pričakala navdušena množica, ki je izpregla iz njegove kočije konje in sama odpeljala mojstra v hotel. Z Otellom je skladatelj prekinil svoj kar šestnajstletni operni molk. Po Aidi namreč ni napisal nobene opere.

Boitov libreto je danes označen kot eden najpopolnejših v operni zgodovini, nekateri so mnenja, da je z zgoščeno zgodbo presegel samega Shakespearja.

Na odru ljubljanske Opere so Otella uprizorili v sezonah 1935/1936, 1956/1957, 1984 in 1989/1990.

Vloge

  • Otello, zamorec - tenor
  • Jago - bariton
  • Cassio, Otellov kapitan - tenor
  • Roderigo - tenor
  • Lodovico - bas
  • Montano, Otellov prednik pri namestništvu - bas
  • glasnik - bariton
  • Desdemona, Otellova soproga - sopran
  • Emilia, Jagova soproga in njena prijateljica - mezzosopran
  • vojaki, mornarji, Benečani, ciprsko ljudstvo

Vsebina

Prvo dejanje

Ciper, pred palačo namestništva. Ljudje gledajo na viharno morje, kjer se Otellova ladja bori z valovi. Vsi si želijo njegovega prihoda, le Jago želi, da bi se utopil. Sovraži ga, ker je v napredovanju ostal za Cassiom, zato Otellu priseže maščevanje. Otello se srečno izkrca na obali - vrnil se je kot zmagovalec bitke nad Turki. Ob navdušeni množici odide v palačo. Jago z Roderigom snuje načrt maščevanja. Na slavju opijanita Cassia, Roderigo izzove prepir, v katerem Cassio rani Montana. Otello pomiri prepirajoče se častnike, Cassia razreši dolžnosti, Jagu pa naroči, da mu poroča o dogodku.

Drugo dejanje

Tretje dejanje

Četrto dejanje

Desdemonina spalnica. Desdemona prosi Emilio, naj ji prinese poročno obleko, v kateri želi biti pokopana, če bo morala umreti. Obhaja jo namreč slutnja smrti. Poje o vrbi žalujki in odmoli večerno molitev Ave Marijo. Nato leže v posteljo. Otello vstopi in s poljubom prebudi soprogo. Pove ji, da bo morala umreti. Desdemona zatrjuje svojo nedolžnost in zvestobo. Do konca ljubosumni Otello jo z golimi rokami zadavi. V tem Emilia pove, da je Cassio umoril Roderiga. Pred smrtjo Roderigo razkrije Jagov načrt, tudi Emilia razkrije moža in pove, kako ji je izmaknil usodni robec. Otello prepozno spozna zmoto, poklekne pred mrtvo Desdemono in se zabode v srce.