Epikur: razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
dodanih 6 zlogov ,  pred 11 leti
m
Grški zgodovinar filozofije in biograf [[Diogen Laertij]] omenja 41 njegovih del, a žal so se ohranila zgolj tri pisma in 41 izrekov. Pomemben posrednik Epikurjevih idej je zato obsežna pesnitev v latinščini »''O naravi sveta''« (''De rerum natura''), ki jo je spisal rimski pesnik in epikurejski filozof iz 1. stol. pr. n. št. [[Tit Lukrecij Kar]].
 
Elementi Epikurjeve filozofije so odmevali in vzniknili pri različnih mislecih in gibanjih skozi zahodno zgodovino mišljenja. Za človeka je bilo po njemu samoumevno, »da ima pravico živeti, da je svoboden in brez nevarnosti«{{cn}}. To so kasneje povzeli [[demokracija|demokratični]] misleci [[francoska revolucija|francoske revolucije]] in drugi, kot na primer [[John Locke]], ki je zapisal, da imajo ljudje pravico do »življenja, svobode in lastnine.«{{cn}}. Te tri značilnosti so prenašali vse do današnjosti, in tudi v ameriško gibanje za svobodo ter deklaracijo o neodvisnosti [[Thomas Jefferson|Thomasa Jeffersona]] kot »življenje, svoboda in težnja po sreči«.
 
Njegove atomistične teorije so po njegovi smrti v delih učencev modificirali. [[Asklepiad]], denimo, je menil, da so atomi deljivi. V rimskem svetu je bil največji predstavnik epikurejstva že omenjeni Tit Lukrecij Kar.

Navigacijski meni