Delnica: razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
odstranjenih 50 zlogov ,  pred 11 leti
slog
m (robot Dodajanje: mr:समभाग)
(slog)
'''Delnica''' je članski množični [[vrednostni papir]]., Predstavljaki predstavlja gospodarsko solastnino nav [[delniška družba|delniški družbi]] in zato daje delničarju določene pravice, katerih minimalni obseg določa priv nas[[Slovenija|Sloveniji]] [[Zakon o gospodarskih družbah]]. Delnice se praviloma vplačajo v celotnem znesku, kot glasijo,. čeV neprimeru padelnega vplačila se take delnice samo delno vplačajo, to so t.i.imenujejo začasnice, kiglasiti pa se morajo glasiti na ime.
{{slog}}
 
Delnica za razliko od upniških [[vrednostni papirji|vrednostnih papirjev]] ([[obveznica|obveznic]]) pomeni za izdajatelja, ki je v tem primeru izključno le delniška družba, način pridobitve oz. Zagotovitvezagotovitve trajnih finančnih sredstev.
'''Delnica''' je članski množični [[vrednostni papir]]. Predstavlja gospodarsko solastnino na [[delniška družba|delniški družbi]] in zato daje delničarju določene pravice, katerih minimalni obseg določa pri nas Zakon o gospodarskih družbah. Delnice se praviloma vplačajo v celotnem znesku, kot glasijo, če ne pa se delnice samo delno vplačajo, to so t.i. začasnice, ki se morajo glasiti na ime.
 
InvestitorKupec pričakujedelnic se imenuje [[investitor]], od invenstiranja v delnice pa pričakuje predvsem premoženjske pravice oz.oziroma Dividende[[dividende]], ki niso v naprej določene, ampak so odvisne od uspeha podjetja oz. Delniškedelniške družbe, ki je delnice izdala.
Delnica za razliko od upniških [[vrednostni papirji|vrednostnih papirjev]] ([[obveznica|obveznic]]) pomeni za izdajatelja, ki je v tem primeru izključno le delniška družba, način pridobitve oz. Zagotovitve trajnih finančnih sredstev.
 
Delnica je kot tržni finančni instrument, je poglavitni predmet trgovanja na sekundarnem trgu kapitala, zlasti na [[borza|borzi]].
Investitor pričakuje od invenstiranja v delnice predvsem premoženjske pravice oz. Dividende, ki niso v naprej določene, ampak so odvisne od uspeha podjetja oz. Delniške družbe, ki je delnice izdala.
 
==Delitev==
Delnica kot tržni finančni instrument, je poglavitni predmet trgovanja na sekundarnem trgu kapitala, zlasti na [[borza|borzi]].
===Navadne delnice===
Navadne delnice pomenijo osnovo za pridobitev trajnih finančnih sredstev v obliki kapitala podjetja. So najbol rizična oblika vrednostnega papirja, saj ima imetnik take delnice le t.i. »preostali zahtevek« do dohodka oz. premoženja podjetja izdajatelja. To pomeni, da mora podjetje najprej plačati vse tekoče izdatke (stroške), nato vse stalne zahtevke za [[obresti]] od kreditov[[kredit]]ov, šele nato pa pridejo na vrsto za plačilo imetniki delnic. Podobno je mesto imetnika navadne delnice v likvidacijskem postopku podjetja.
 
===Prednostne delnice===
Delnice delimo v tri temeljne oblike:
Prednostna delnica je oblika delnice, ki daje njenemu imetniku »fiksno [[dividenda|dividendo]]«, torej v naprej doloenodoločeno višino donosa. V primerjavi z navadno delnico daje prednostna delnica manjši donos, kar je razumljivo, saj je tudi riziko naložbe manjši
• Navadne delnice
• Prednostne delnice
• Zamenljive prednostne delnice
 
4.1.Navadne delnice:
 
Navadne delnice pomenijo osnovo za pridobitev trajnih finančnih sredstev – kapitala podjetja. So najbol rizična oblika vrednostnega papirja, saj ima imetnik take delnice le t.i. »preostali zahtevek« do dohodka oz. premoženja podjetja izdajatelja. To pomeni, da mora podjetje najprej plačati vse tekoče izdatke (stroške), nato vse stalne zahtevke za obresti od kreditov, šele nato pa pridejo na vrsto za plačilo imetniki delnic. Podobno je mesto imetnika navadne delnice v likvidacijskem postopku podjetja.
 
 
 
4.2. Prednostne delnice:
 
Prednostna delnica je oblika delnice, ki daje njenemu imetniku »fiksno [[dividenda|dividendo]]«, torej v naprej doloeno višino donosa. V primerjavi z navadno delnico daje prednostna delnica manjši donos, kar je razumljivo, saj je tudi riziko naložbe manjši
 
4.3. Zamenljive prednostne delnice:
 
Omogočajo imetnikom zamenjavo prednostnih delnic v navadne delnice v določenem razmerju, običajno takrat, ko to želijo imetniki.
 
===Zamenljive prednostne delnice===
OmogočajoTake delnice mogočajo imetnikom zamenjavo prednostnih delnic v navadne delnice v določenem razmerju, običajno takrat, ko to želijo imetniki sami.
 
== Zunanje povezave ==
30.341

urejanj

Navigacijski meni