Nanotehnika: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Xqbot (pogovor | prispevki)
TXiKiBoT (pogovor | prispevki)
Vrstica 51: Vrstica 51:
[[lt:Nanotechnologija]]
[[lt:Nanotechnologija]]
[[lv:Nanotehnoloģija]]
[[lv:Nanotehnoloģija]]
[[mk:Нанотехнологија]]
[[ml:നാനോടെക്നോളജി]]
[[ml:നാനോടെക്നോളജി]]
[[mr:अतिसूक्ष्मतंत्रज्ञान]]
[[mr:अतिसूक्ष्मतंत्रज्ञान]]

Redakcija: 13:12, 2. januar 2010

Nánotéhnika je izraz, s katerim označujemo tehnični razvoj v nanometrskem merilu, navadno v velikostih od 0,1 do 100 nm (en nanometer je enak tisočinki mikrometra ali milijoninki milimetra). Industrijsko uporabo nanotehnike imenujemo nánotéhnologija.

V nanometrskem merilu postanejo pomembni kvantnomehanski pojavi, ki imajo včasih neintuitivne posledice. Pri nanotehnološki obdelavi površin je moč doseči veliko povečanje razmerja med površino in prostornino telesa, kar je uporabno pri površinskih pojavih, kot je kataliza.

Gostota elementov v čipih sodobnih računalniških komponent (npr. število tranzistorjev na enoto površine) še vedno narašča eksponentno, fundamentalne omejitve elektronike pa ne dopuščajo v nedogled takšne rasti, ki jo opisuje Moorov zakon. Po zdajšnjih ocenah bo ta meja dosežena v 10-15 letih, ko bodo naraščajoči stroški izdelave preprečili nadaljnjo miniaturizacijo. Nanotehnologijo v tem kontekstu vidijo kot naslednji logični korak v razvoju računalniške arhitekture.

Izraz nanotehnika pogosto uporabljajo kot sinonim za molekularno nanotehniko, hipotetično napredno obliko nanotehnike, za katero se verjame, da se bo razvila v prihodnosti, čeprav se ocene o tem, kdaj natančno, razlikujejo. Izraz nanoznanost se uporablja za opis interdisciplinarnega polja znanosti, posvečenega razvoju nanotehnike.