Seul: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
m robot Dodajanje: roa-rup:Seoul
m robot Dodajanje: yo:Seoul
Vrstica 156: Vrstica 156:
[[war:Seoul]]
[[war:Seoul]]
[[wuu:首尔]]
[[wuu:首尔]]
[[yo:Seoul]]
[[zh:首爾]]
[[zh:首爾]]
[[zh-classical:首爾]]
[[zh-classical:首爾]]

Redakcija: 21:14, 28. november 2009

Velika južna vrata, Seul

Seul (Sŏul 서울) je največje in glavno mesto Južne Koreje (Republika Koreja). Njegovo ime izhaja iz stare korejske besede Seorabeol oz. Seobeol s pomenom »glavno mesto«. V preteklosti je bilo mesto znano tudi pod imeni Wiryeseong (위례성; 慰禮城; Baekje), Hanyang (한양; 漢陽 in Hanseong (한성; 漢城; v času vladavin Goryeo in Joseon). Mesto je imelo status glavnega mesta med dinastijama Baekje in Joseon. Z ustanovitvijo Republike Koreje leta 1948, je Seul ponovno postal glavno mesto.

Z 10.297.004 prebivalci (2005) spada med najbolj naseljena mesta na svetu. Glede na sorazmerno majhno površino (605 km2) je tudi eno najmanjših in najbolj gosto naseljenih glavnih mest. Z več kot tremi milijoni registriranih vozil, je mesto pogosto prizorišče prometnih zastojev.

V širšem okrožju Seula, kamor spada tudi pristaniško mesto Incheon, mesto Kaesong in še več satelitskih mest, po podatkih iz leta 2005 živi kar 22.770.000 prebivalcev. To število postavlja Seul na drugo mesto najbolj naseljenih velemestnih okrožij na svetu, le za širšim okrožjem Tokia. V Seulu in njegovi okolici živi prebiva kar 48,2% celotne južnokorejske populacije. Mesto je politični, kulturni, socialni in ekonomski center države in šteje v skupino 20-ih največjih svetovnih metropol.

Seul leži na severozahodu Južne koreje ob reki Han in je okrog 50 km oddaljen od demilitarizirane cone (DMZ) na meji s Severno Korejo.

Leta 1988 je mesto gostilo Poletne olimpijske igre.

ZGODOVINA

5 PALAČ DINASTIJE JOSEON

Palača Changdeokgung

Palača je bila zgrajena med leti 1405 in 1412 in je merila kar več kot 500 000 m2. Med japonsko invazijo leta 1592 so palačo zažgali, a so jo kasneje ponovno obnovili pod vodstvom kralja Sonjo. Čeprav je palača kasneje bila še uničena med državljansko vojno in večkrat napadena, je vse do danes ta sedež kraljev ohranil prvoten videz.

Palača je sestavljena iz več delov, med katere spadajo: - Dvorana Daejojeon / rezidenca kraljice, obnovljena leta 1920 - Donhwamun / glavni vhod na poslopje - Pavilijon Juhamnu / kraljevi arhiv in umetniška galerija Palača je vpisana na seznam UNESCO kulturne dediščine že od leta 1997. Med obiskom te kulturne dediščine si je vredno ogledati tudi najstarejši kameni most v Koreji, ki prav tako spada k palači.

Palača Changgyeonggung

Ta palača je bila najprej poletna rezidenca cesarja Goryeo. Kasneje pa je ta palača postala ena izmed 5-ih sedežev dinastije Joseon.

Kompleks Deoksugung

Deoksungung je bila najprej ena izmed rezidenc bratov kralja Seongjong. Ta kompleks je postal kraljeva rezidenca komaj 1592 med sedemletno vojno. Kasneje so leta 1608 v ta isti palači kronali kralja Gwanghaegun. Takrat so palačo preimenovali v Seogung (zahodna palača). Kompleks je sestavljen iz več palač in obdan z obzidjem. Ob koncu 19. stoletja so palačo spet preimenovali v Deoksugung, da bi s tem podkrepili željo ljudstva po dolgem življenju njihovega vladarja. Vse do 20. stoletja so tam živeli sorodniki kraljeve družine.

Severna palača Gyeongbokgung Ta palača predstavlja največjo izmed 5 palač z obdobja dinastije Joseon. Zgrajena je bila v 14. stoletju in predstavlja kompleks 330 različnih zgradb in 5792 sob. Z njo je povezana tudi žalostna zgodba, ki pravi, da je vse do leta 1895 bila to rezidenca kralja Gojonga. Po umoru njegove žene Min s strani Japoncev, je kralj zapustil to palačo in se zaradi žalostnih spominov vanjo nikoli več ni vrnil. Na desni sliki lahko vidimo Gyeonghoeru paviljon, ki je najbolj znamenita zgradba v tej palači. Stoji sredi lotusovega jezera in je zgrajena na 46 granitnih stebrih. Čeprav je bila palača v času japonske okupacije uničena, večina Korejcev še vedno upa, da bo ta palača nekoč popolnoma restavrirana.

Palača Gyeonghuigung

Palača Gyeonghuigung, ki se nahaja na skrajni zahodni točki Seula je bila namenja kralju kot zatočišče v časih vojne. Obdajajo jo gore in nekoč je bila s pomočjo obokanega mosta povezana s palačo Deoksugung. Ta palača je sestavljena iz 100 različnih objektov in med njimi lahko najdemo tudi prelepe korejske vrtove - na žalost je bila kot večina drugih zgradb a tudi ta zgradba uničena. Danes lahko na mestu, kjer je nekoč stala palača, vidimo le nekaj njenih delov in zgradb . Med njimi Sungjeongjeon – sprejemnico, Jujeongjeon – zasebne sobane in Heunghwamun –veličasten vhod v palačo.


Predloga:Link FA