Islamska skupnost v Republiki Sloveniji: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Brez povzetka urejanja
Vrstica 34: Vrstica 34:
* [[islam v Sloveniji]]
* [[islam v Sloveniji]]
* [[Slovenska muslimanska skupnost]]
* [[Slovenska muslimanska skupnost]]
* [http://www.resnica-haq.com Spletna stran Resnica-Haq z avtentičnim islamskim materialom]





Redakcija: 08:23, 7. november 2009

Islamska skupnost v Republiki Sloveniji (štokavsko Islamska zajednica u Republici Sloveniji; kratica ISRS/IZRS) je največja muslimanska skupnost v Sloveniji in druga največja verska skupnost (za rimokatoličani).

Število vernikov

Leta 1991 se je na popisu prebivalstva Slovenije za muslimane izreklo 29.361 (1,5% vsega prebivalstva).

Leta 2002 se je na popisu prebivalstva Slovenije za muslimane izreklo 47.488 (2,4% vsega prebivalstva). Večina muslimanov je bošnjaškega rodu. V Slovenijo so prišli zaradi boljših delovnih pogojev in življenjskega statusa. Največja koncentracija muslimanov se nahaja v Ljubljani in okolici ter na Jesenicah.

Organizacija

Vrhovni organ skupnosti je Mešihat Islamske skupnosti v Sloveniji, ki je izvršilni organ Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji in je odgovoren Zboru Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji. Islamska skupnost v Republiki Sloveniji je sestavni del Rijaseta Islamske skupnosti v Bosni in Hercegovini. Mešihat vodi mufti Slovenije (trenutno je Nedžad Grabus).

Celoten slovenski prostor je nato razdeljen na t.i. džemate (odbore):

Objekti

Islamska skupnost trenutno nima svoje džamije oz. mošeje, ampak svoje verske obrede opravljajo v manjših molilnicah oz. v najetih športnih dvoranah.

Glej tudi