Cankarjeva založba: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Brez povzetka urejanja
Vrstica 25: Vrstica 25:


== Glej tudi ==
== Glej tudi ==
* [[seznam slovenskih založb]]
* [[Mladinska knjiga]]
* [[Mladinska knjiga]]



Redakcija: 12:09, 28. oktober 2009

Logotip Cankarjeve založbe

Cankarjeva založba (kratica CZ) je založniško podjetje v Ljubljani.

Zgodovina

Cankarjevo založbo je ustanovil Centralni komite Komunistične partije Slovenije 1. junija 1945. Leta 1956 se je združila s Slovenskim knjižnim zavodom in se vključila v sklop Združenega podjetja Ljudska pravica. Od leta 1969 je poslovala kot samostojna delovna organizacija. Cankarjeva založba, d. d., je 1. septembra 2004 postala del združene Mladinske knjige Trgovine. Njen ožji, založniški del, nadaljuje založniško poslanstvo v okviru novo ustanovljene Cankarjeve založbe, d. o. o.

Dejavnosti

V prvih tednih po osvoboditvi je prevzela založniško dejavnost agitpropa pri Centralnem komiteju Komunistične partije Slovenije. Osnovna dejavnost je bila usmerjena v množično izdajanje političnopropagandne, klasične in sodobne marksistične literature ter naprednega tujega in domačega slovstva. Temu je v osnovi ostala zvesta tudi potem, ko je s pridružitvijo Slovenskega knjižnega zavoda razširila dejavnost in začela izdajati tudi drugo leposlovje, poljudno znanost, leksiko ... Specializirana je še za otroško literaturo, učbenike, turizem in umetnost. Tudi danes je njena osnovna dejavnost založništvo, in sicer tako za domače kot tuje avtorje. V njenem programu so tako zastopani najodličnejši domači in tuji pisatelji (Ciril Kosmač, Matej Bor, Beno Zupančič, Jože Udovič, Mira Mihelič, Milan Dekleva, Vinko Möderndorfer, Marias Javier, Michel Houellebeq ...), mnogo ljudi pa je pripravila k branju. Cankarjeva založba se ukvarja še z izvozno-uvozno dejavnostjo, s prodajo pisarniške in računalniške opreme, izdajanjem koledarjev in drugih komercialnih tiskov.

Najpomembnejše izdaje

Sem spadajo Leninova izbrana dela v štirih knjigah (COBISS), kritična izdaja zbranih del Marxa in Engelsa (COBISS), 18 knjig govorov in člankov J. Broza – Tita (COBISS), zbrano delo Borisa Kidriča (COBISS) v treh knjigah, izbrana dela Ivana Cankarja (COBISS) v desetih in šestih knjigah. Zbirka Sto romanov, 100 del iz svetovne književnosti v uredništvu Antona Ocvirka, z izčrpnimi spremnimi besedami in v nakladi 1.904.070 izvodov, spada med najambicioznejša slovenska založniška dejanja. Pridružujejo se ji izbor del Nobelovih literarnih nagrajencev Nobelovci (98 knjig, 1.175.800 izvodov) v uredništvu Janka Modra, leksikalna dela (Leksikon Cankarjeve založbe (COBISS), tematski Leksikoni Cankarjeve založbe) in razni priročniki.

Zunanje povezave

Viri

  • Bibliografija Cankarjeve založbe 1945–1974 in Slovenskega knjižnega zavoda 1945–1956. Jože Munda. Ljubljana: Cankarjeva založba, 1975.
  • Bibliografija Cankarjeve založbe 1975–1944. Jože Munda in Martin Grum. Ljubljana: Cankarjeva založba, 1995.

Glej tudi