Foz do Iguaçu: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Loveless (pogovor | prispevki)
m robot Spreminjanje: zh:伊瓜苏
StigBot (pogovor | prispevki)
m robot Odstranjevanje: ks:Foz do Iguaçu
Vrstica 34: Vrstica 34:
[[ja:フォス・ド・イグアス]]
[[ja:フォス・ド・イグアス]]
[[ko:포스두이구아수]]
[[ko:포스두이구아수]]
[[ks:Foz do Iguaçu]]
[[lt:Foz do Iguasu]]
[[lt:Foz do Iguasu]]
[[nl:Foz do Iguaçu]]
[[nl:Foz do Iguaçu]]

Redakcija: 11:39, 24. oktober 2009

Foz do Iguaçu (kar v portugalščini pomeni »izliv reke Iguaçu«) je mesto s 309.000 prebivalci v brazilski zvezni državi Paraná. Nahaja se okoli 650 km zahodno od provincialne prestolnice Curitibe. Kot pove že ime, leži ob izlivu reke Iguaçu v reko Paraná, ki predstavlja tromejo Brazilije, Argentine in Paragvaja.

Mestna ulica

Ozemlje, kjer danes stoji Foz do Iguaçu, je prvotno pripadalo Paragvaju, po vojni trojnega zavezništva leta 1865 pa je prešlo pod Brazilijo. Spočetka je tam stala le vojaška kolonija, leta 1910 so na njenem mestu ustanovili naselbino Vila Iguazu, 10. junija 1914 pa je postala mesto Foz do Iguassu. Leta 1945 je bila sprejeta reforma portugalskega jezika in v skladu z njo je mesto dobilo današnje ime Foz do Iguaçu. Poleg bližine slapov Iguazú, kjer so leta 1939 ustanovili prvi narodni park, so na razvoj mesta pomembno vplivali še izgradnja leta 1965 dokončanega Mostu prijateljstva, ki ga povezuje z paragvajskim mestom Ciudad del Este in tamkajšnjo brezcarinsko cono, leta 1985 dograjeni most Tancredo Neves, ki ga povezuje z argentinskim mestom Puerto Iguazú, ter hidroelektrarna Itaipú, ki je pričela obratovati leta 1984. Leta 2005 so mestni svetniki brazilske socialdemokratske stranke želeli mestu vrniti staro ime Foz do Iguassu, ker naj bi ga bilo tako lažje najti v internetnih iskalnikih in ker naj jezikovna reforma iz leta 1945 sploh ne bi zahtevala preimenovanja že obstoječih lastnih imen. Namero so opustili, ker naj bi po neuradnih anketah kar 70% meščanov nasprotovalo preimenovanju.

Mestu dajejo pečat številni priseljenci (Arabci, Kitajci, Nemci, Italijani, Libanonci, Paragvajci, Argentinci, Palestinci, Francozi, Švedi, Portugalci, Ukrajinci idr.). Kitajska skupnost je z okoli 25.000 pripadniki druga (za São Paulom), muslimanska pa z okoli 20.000 pripadniki tretja najštevilčnejša (za São Paulom in Rio de Janeirom) v Braziliji. Prevladujoče religije so katolištvo, protestantizem in spiritualizem, pomembni sta še islam in budizem. V mestu tako stoji največji budistični tempelj v Braziliji in mošeja Omarja ibn al- Khataba pa naj bi bila celo največja izven Bližnjega vzhoda.

Zaradi bližine slapov Iguazú, ki ležijo le dobrih 20 km vzhodno odmesta, je pomebna dejavnost turizem, zaradi česar je mesto eno najbolj obiskanih v Braziliji. Pomemben delodajalec je hidroelektrarna Itaipú, ki zaposluje okoli 5000 prebivalcev. V mestu je tudi nekaj tekstilne industrije.

Zunanje povezave

Koordinati: 25°32′S, 54°35′W