Modrozelene cepljivke: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
taksonomka, slog, iw, ktgr
+ktgr
Vrstica 37: Vrstica 37:


[[Kategorija:Bakterije]]
[[Kategorija:Bakterije]]
[[Kategorija:Modrozelene cepljivke|*]]
[[Kategorija:Fotosinteza]]
[[Kategorija:Fotosinteza]]
[[Kategorija:Gramnegativne bakterije]]
[[Kategorija:Gramnegativne bakterije]]

Redakcija: 12:55, 21. oktober 2009

Modrozelene cepljivke

Znanstvena klasifikacija
Domena: Bacteria (bakterije)
Deblo: Modrozelene cepljivke
Redovi

Taksonomija se trenutno ponovno pregleduje.[1]

Modrozelene cepljivke (znanstveno ime Cyanobacteria) uvrščamo v deblo Cianofiti (Cyanophyta). Njihov organizacijski tip je prokariontske alge oziroma aerobne fototrofne bakterije. Imajo pigment klorofila in druga fotosintetska barvila kot na primer fikocian in fikoeritrin. Ta barvila večkrat prevladujejo, zato so njihove kolonije, kot tudi okolje v katerem živijo, pogosto obravane zeleno, modrozeleno, rdeče, vijoličasto ali celo črno.

Modrozelene cepljivke so enocelične (kokalne, kapsalne) ali večcelične (nitaste ali trihalne). Celice so pogosto povezane v skupnem želatinastem ovoju - galerti. Galertast ovoj je lahko tanek, mehak in brez strukture ali pa čvrst, debel in slojevit. Lahko je debelejši od celice, včasih tudi obarvan. Razmnožujejo se vegetativno s preprosto delitvijo celic - cepitvijo, s fragmentacijo in tvorbo hormogonijev (nekajcelični gibljivi kosci niti). Nespolno se razmnožujejo s tvorbo endospor (beocit), eksospor (brstenje) in trajnih celic (akinet).

Modrozelene cepljivke naseljujejo zelo različna življenjska okolja. Največ predstavnikov je v sladkih vodah in v prsti. Sicer pa se pojavljajo še v morju, toplih vrelcih, na kamenju, na skorji dreves, v jamah, itd.

Reference

  1. Ahoren Oren (2004). »A proposal for further integration of the cyanobacteria under the Bacteriological Code«. Int. J. Syst. Evol. Microbiol. 54: 1895–1902. doi:10.1099/ijs.0.03008-0. PMID 15388760.

Zunanje povezave